Előfizetői tartalom

Megvan, miért lett nyereséges a jegybank

Kékesi Zsuzsa
|
Lénárt-Odorán Rita
A jegybanki eredmény alakulását egyrészt - az MNB mandátumából fakadóan az árstabilitást, valamint a pénzügyi stabilitást célzó és a gazdasági növekedést támogatandó - monetáris politikai döntések, másrészt a jegybanktól független tényezők befolyásolják. A jegybanki eredmény alakulása azért lényeges, mert befolyásolhatja a költségvetési hiány és az államadósság mértékét is. Ezért különösen fontos, hogy az MNB - az előző két év 25 milliárd forintot meghaladó nyereségét követően - 2015 I. félévében ismét jelentős, 36 milliárd forintot kitevő nyereséget ért el. Az elmúlt évek nyereségének kialakulásában fontos szerepe volt a jegybanki kamatkiadás mérséklődésének, amihez az inflációs cél eléréséhez szükséges alacsonyabb irányadó kamat és mérséklődő sterilizációs állomány egyaránt hozzájárult. A jegybanki eredmény kedvező alakulása főként a közelmúlt sikeres jegybanki döntéseinek (kamatcsökkentések, önfinanszírozási program, forintosítás) leképeződése. Ezen programok, intézkedések nélkül érdemi deflációs kockázatok épülhettek volna fel a gazdaságban, és az ország sérülékenysége is csak lassabb ütemben csökkent volna.

Az alábbiakban Kékesi Zsuzsa és Lénárt-Odorán Rita, a Magyar Nemzeti Bank elemzőinek írását közöljük.Programok, intézkedésekAz elmúlt években a Magyar Nemzeti Banknak több olyan intézkedése, programja volt, amely erőteljesen befolyásolta az MNB eredményének alakulását. Az alapkamatcsökkentés, a devizahitelek forintosítása és az Önfinanszírozási program az eredmény...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés