Előfizetői tartalom

Már kongatják a románoknál a vészharangokat

Portfolio
A román gazdaság első ránézésre megállíthatatlanul száguld, a felszín alatt azonban egyre aggasztóbb kép rajzolódik ki. A külső és belső egyensúlyi helyzet romlása miatt fenntarthatatlan a GDP elmúlt két évben látott bővülési dinamikája, vagy ahogy az UniCredit szakértői fogalmaztak régiós kitekintésükben, a látszólagos román növekedési sikersztorinak hamarosan vége. Itt persze nem arra kell gondolni, hogy a román gazdaság rövid időn belül recesszióba süllyed majd, egyszerűen csak nem fenntartható a jelenlegi gazdasági helyzet, ezért már rövid távon kiigazításra lesz szükség, ami növekedési áldozattal fog járni.

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy kisebb gazdasági csoda, ami jelenleg Romániában zajlik. Az ország GDP-je a második negyedévben 6,1%-kal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest, amivel egész Európát állva hagyta. Ráadásul nem is egyszeri kiugró teljesítményről van szó, hiszen már tavaly is közel 5%-kal tudott gyarapodni a román GDP.Annak köszönhetően, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés