Előfizetői tartalom

Pofátlanul sok adót síbolnak el a multik ebben a 15 titokzatos adóparadicsomban

Portfolio
Multinacionális vállalatok, svindlis üzletemberek és korrupt politikusok tömkelege próbálja megúszni az adókat világszerte, ebben pedig segítségükre vannak olyan trópusi országok, ahol akár teljes adóamnesztiát is élveznek vagy akár olyan európai gazdaságok is, amelyek egymással versenyeznek azért, hogy minél lejjebb nyomják a társasági adókulcsokat. Az Oxfam összeszedte a világ 15 legfontosabb adóparadicsomát - az elemzésükből egyébként az is kiderül, hogy tízből kilenc multinacionális vállalat üzemeltet leányvállalatot ezeknek az országoknak valamelyikében.

15.-11.. 15. Brit Virgin-szigetekFotó: ShutterstockAz alapvetően brit fennhatóság alá tartozó szigetcsoporton mindössze 27 ezer ember él, de 462 ezer cég van ide bejegyezve. A Virgin-szigetek elsősorban azért népszerűek, mert a társasági adó a nullához közeli, miközben az itt bejegyzett vállalatok tulajdonosi struktúráját nem teszik nyilvánossá. Annak ellenére, hogy a "Panama-papírok"...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés