FONTOS Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból
Bank

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán

Portfolio
Melyek a legnagyobb magyar bankok az OTP után, és mely nagybankok voltak a legaktívabbak a hitelezésben az elmúlt nyolc évben? Melyek gyűjtötték a legtöbb betétet a válság eleje óta, és melyek érték el tavaly a legnagyobb megtérülést? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad alábbi 10 ábránk.
IFRS szerinti konszolidált adatokat mutatunk be, kivéve a Budapest Bankot, ahol az egyedi magyar számvitel szabályok szerinti adatok álltak rendelkezésünkre. Az OTP esetében az OTP Core (magyarországi tevékenység) számait mutatjuk be.

Első ábránkon az látható, hogy a K&H visszavette tavaly az UniCredittől a második legnagyobb magyar banknak járó címet. A nyolc nagybank közül a válság eleje óta az UniCredit, az OTP és a Budapest Bank mérlegfőösszege nőtt csak, a másik öté csökkent. A legnagyobb mértékben a CIB-é és az MKB-é. Tavaly a CIB kivételével már minden nagybankunk mérete nőtt.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
A bankok mérlegfőösszege többé-kevésbé összefügg hitelezési akvitivásukkal. Szomorú tény, hogy az elmúlt nyolc évben az összes magyar nagybanknál csökkent a hitelállomány. A legnagyobb mértékben a CIB-é és a szanáláson is átesett MKB-é, hiszen harmadára esett a hitelállományuk. A legjobban a K&H állta a sarat. Tavaly a CIB és a Raiffeisen kivételével mindenütt nőtt már a teljes hitelállomány, a legnagyobb mértékben a Budapest Banknál és az OTP-nél.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
Az UniCredit, az Erste és az OTP volt a legnagyobb betétgyűjtő az elmúlt nyolc évben, nekik nőtt a legnagyobb mértékben a betétállományuk, de az MKB-é is emelkedett. A többieké csökkent. Tavaly az Erste és a K&H növelte legnagyobb mértékben a betétállományát, de az OTP se sokkal maradt le tőlük, abszolút értékben pedig ő vonta magához a legtöbb új ügyfélforrást.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
Miközben az üzleti aktivitásuk visszaesett, saját tőkéjüket a szabályozás és a külföldi tőkepótlások hatására jelentősen emelték a nagybankok. Nyolc év alatt egyedül a nagy méret-összehúzódáson átesett CIB Bank saját tőkéje csökkent, az Erstéé viszont több mint duplájára ugrott.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
A tulajdonosok számára legfontosabb szám, az adózott eredmény szempontjából nem panaszkodhattak tavaly a magyar nagybankok, hiszen mindannyian nyereségesek voltak. A tavalyi azonban kivételes év volt, főleg a céltartalék-visszaírások miatt. Stabilan nyereséges volt az elmúlt években az OTP, az UniCredit, a K&H és a Budapest Bank.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
A saját tőke arányos megtérülés még a kivételes tavalyi évben sem minden banknál érte el vagy közelítette meg a válság előtti szintet.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
A teljesítő hitelállományok jelentős csökkenése és a kamatmarzsok szűkülése rányomta a bélyegét a bankok nettó kamatbevételére. 2008-hoz képest egyedül a K&H és az UniCredit esetében nőtt ez a típusú bevétel, a CIB-nél, a Raiffeisennél és az MKB-nál viszont a válság előtti szint felét sem érte el tavaly. Az IFRS szerinti jelentések jól mutatják azt is, hogy a kamatkörnyezetben még nem következett be kedvező változás a bankok számára: az összes nagybank nettó kamatbevétele csökkent. Fontos tényező volt ebben, hogy a betéti kamatokat nem vitték nulla alá a bankok: a lakosság esetében ezt törvény is tiltja.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
Ellenkező irányú változás látható a nettó díj- és jutalékbevételeknél, ezek emelkedését azonban a válság eleje óta jórészt a tranzakciós illeték bevezetése magyarázza. Érdemesebb ezért a tavalyelőtti adatokkal összevetni a tavalyiakat: ez alapján a Raiffeisen és a Budapest Bank kivételével már nőttek a nettó díj- és jutalékbevételek.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
Még érdekesebb a működési költségek szintje, amely a Budapest Bank kivételével csak azoknál a bankoknál csökkent jelentősen a válság eleje óta, amelyek üzleti aktivitásukat is jelentősen csökkentették. Jócskán emelkedtek viszont a költségek az OTP-nél, a K&H-nál és az UniCreditnél is, esetenként ezt az is magyarázza, hogy a különadók hatása számvitelileg ebben a tételben jelenik meg. Tavaly óta az OTP, az Erste és a Budapest Bank kivételével csökkentek a nagybanki költségszintek.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
Jóval nagyobb javulás következett be a nettó céltartalék-képzésben, sőt a nagybankok közül három (OTP, CIB, Budapest Bank) több céltartalékot szabadított fel, mint amennyit megképzett. Kegyelmi időszak ez, a céltartalék-felszabadítások ideje lassan lejár, a bankok hosszú távon nem számolhatnak ezzel a jelenséggel.

Itt a magyar bankok rangsora: nagy változások a listán
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
MBH 5