16 °C Budapest

Tiltólistás szén-monoxid érzékelők: tele vannak velük a magyar boltok

2016. október 20. 11:04

Míg tavaly 9 tragédiát regisztráltak a hatóságok, addig idén már 17 halálos áldozatot követelt a szén-monoxid. Pedig rendszeresen ellenőrzött kéménnyel, szakszerűen üzembe helyezett gázkészülékkel, és nem utolsó sorban egy (vagy több) megfelelő szén-monoxid érzékelővel megelőzhetők lennének a balesetek.

Alig több mint egy hónapja kezdődött meg hivatalosan is a fűtési szezon, és máris egymást érik a szén-monoxid-mérgezéses esetek Magyarországon. Szombat este például két gyermek vesztette életét a Pest megyei Szadán; Győrött pedig tegnapelőtt vittek kórházba 4 embert.

Tavaly összesen 9 halálos áldozatot követelő szén-monoxid mérgezés történt az országban, idén azonban - a szombati kettős tragédiával - ez a szám már elérte a 17-et!

Figyelmeztetnek a hatóságok

Szakszerűen üzembe helyezett gázkészülékekkel, a levegő-utánpótlás biztosításával, és nem utolsó sorban a rendszeresen ellenőrzött kéménnyel megelőzhetők lennének a szén-monoxid-mérgezés okozta tragédiák - hívják fel a figyelmet az érintett szakszervezetek és hatóságok.

Nagyon fontos, hogy mindig szakember helyezze üzembe a fűtő- és gázkészülékeket, de már a berendezés kiválasztásakor is érdemes a szakember javaslatát követni. Ezen nem szabad spórolni, mint ahogy a műanyag nyílászáró vásárlásakor - az érintett helyiségben működő gázkészülék esetén - kötelező légbeeresztőn sem: ha a szellőzőn keresztül nem képes, a készülék a kéményből fogja elszívni a levegőt, vagyis ez esetben már az égésterméket

- szögezte le Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete pedig a gáztüzelésű kémények gyakoribb ellenőrzését sürgeti. Mint azt közleményükben írták, azt szeretnék elérni, hogy azonnali hatállyal állítsák vissza a korábbi években alkalmazott ellenőrzési gyakoriságot, így a magyar családok százezreit leginkább veszélyeztető kéményeket évente egyszer és ne kétévente egy alkalommal ellenőrizzék.

Tiltólistás szén-monoxid érzékelők a magyar boltokban

Ugyan Hajdu Márton szerint a szén-monoxid érzékelő már "csak tűzoltás", de azt a szóvivő is elismerte, hogy a közvetlen életveszély elhárítását kizárólag ez biztosítja, hiszen a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, az állatok sem érzékelik.

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az idei vizsgálat tervezése folyamatban van, ezzel kapcsolatosan a későbbiekben tudunk információval szolgálni

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Hamarosan tehát a legújabb típusok is a hatóság célkeresztjébe kerülnek, addig azonban elégedjünk meg a korábbi ellenőrzések eredményével. A Pénzcentrum megkeresésére az NFH elküldte az eddig bevizsgált termékek "pozitív" és "negatív" listáját.

A tiltólistát alaposabban is górcső alá véve két, meglehetősen aggasztó megállapításra juthatunk:

  • A hatósági vizsgálatok alapján többségben vannak azok a szén-monoxid-érzékelők, amelyek nem feleltek meg.
  • Rövid kutatás után is találtunk olyan hazai kereskedőt - és nem csak ismeretlen nevű, külföldi székhelyű webshopokat -, amelyeknek a kínálatában a mai napig elérhetőek a "nem felelt meg" címkét kapott készülékek.

Ráadásul a piacon elérhető kínálat folyamatosan frissül, így a fogyasztónak is kiemelt figyelmet kell fordítani a választásra. Alább mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat:

  • Mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid mérőket. A készülék működését itt az eladóval is meg lehet beszélni, továbbá tanácsot is lehet kérni az üzletben.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.
  • A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni.
  • A szerkezeteket célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5-2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.
  • Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.
  • Ezek a termékek csak - a gyártó által - meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta.
  • A készülékek ugyan életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm