20 °C Budapest

Mi ez a furcsa jel a húsvéti sonkán? Jobb, ha figyelsz!

2015. április 1. 06:02

Vizsgáld meg a sonkákat jól, mielőtt választasz. Nézd meg a címkét, az eljárást, amivel készült, illetve a rajta lévő ovális pecsétet. Ez jelzi ugyanis, melyik üzemben, milyen körülmények között készült.

Évről évre egyre szigorúbb ellenőrzéseket végeznek a hatóságok a húsvétot megelőző egy hónapban. Ennek köszönhetően kevesebb a kamusonka, de azért érdemes alaposan megvizsgálni a húsvéti sonkát, mielőtt megvesszük. Íme néhány tipp a vásárláshoz.

Húsvéti sonkának sokféle hústerméket nevezhetünk, bár gyakran egyféle sonkával - a kötözöttel - azonosítjuk. Pedig számos eljárással és alapanyagból készülhetnek, például:

  • Sertéskarajból
  • Sertéscombból
  • Tarjából
  • Lapockából
  • Csülökből
  • És mostanában egyre több pulykaváltozat kapható

Fajtáit tekintve lehet csontos, vagy csont nélküli, illetve bőrős, vagy anélküli. Az árakban is óriási különbségek vannak ehhez mérten: az alapanyag és az érlelés, füstölés időtartama befolyásolja azokat.

Így 800 forinttól felfelé bármilyen sonkát találhatunk, és akár 10-20 ezer forintot is elkölthetünk húsárura

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Húsiparosok Szövetsége.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legismertebb sonkatípusok:

  • Parasztsonka: csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (azaz sóval vagy nátrium-nitráttal bedörzsölik), majd hat fokon hetekig érlelik és hideg füsttel napokon keresztül füstölik. 6 hónapig tartható el.
  • Hagyományosan érlelt nyers sonka: bőrös vagy anélküli, felsál, dió, lapocka, tarja vagy karaj szárazon pácolva, hetekig érlelve és órákig füstölve. Egy hónapig tartható el.
  • Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclét fecskendeznek a húsba, több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon keresztül füstölik. Egy hónap a szavatossági ideje.
  • Gyorspácolt főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclevet fecskendeznek a húsba, ezt egy-két napig érlelik, több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják, és 72 fokon főzik. Egy hónapig áll el.


Így válasszunk sonkát!

  • Nyomkodjuk meg! A jó minőségű sonkának nem szabad levet engednie.
  • Vizsgáljuk meg a címkét! Rá kell legyen írva, milyen eljárással készült a sonka. Számoljunk kicsit utána, az előállítási költségek benne lehetnek-e az árban. Minél hosszabb időt vesz igénybe a pácolás, a füstölés, annál drágábbnak kell lennie az adott sonkának.
  • Ellenőrizzük a címkén, mekkora a hústartalom!
  • A címkén kell lennie egy ovális pecsétnek, amin számok és betűk vannak. Ezek kombinációja jelzi, melyik üzemben állították elő, illetve hol csomagolták. A betűk jelzik a származási országot: HU, de sok nálunk a lengyel (PL), vagy szlovák (SK) sonka is. A kód alapján ellenőrizhetjük az üzemet, ahol a termék készült.
  • Olyat válasszunk, amiben a lehető legkevesebb a hozzáadott anyag
  • A nem fóliás sonkán is kell lennie címkének. Ha nincs, a hentesnek tudnia kell róla a szükséges infókat. Ha nem tud segíteni, ne vegyük meg.
  • Ha könnyen össze tudjuk nyomni a kiválasztott terméket, az azt jelenti, túl sok páclével készült, gyorsan érlelt sonka, ha más lenne ráírva, meg ne vegyük!
  • A tovább érlelt, nem gyorspácolt sonkák keményebbek és szárazabbak, mint az olcsóbb, gyorsított eljárással készült társaik.
  • A nagyon olcsó termék mindig legyen gyanús!
  • Olyan gyártótól vásárolj, amit ismersz, és még nem csalódtál a termékeiben.
  • Megbízható hentestől vásárolj!
  • Tartsd szem előtt, hogy a gyorsérlelt/pácolt sonkáknak biztos, hogy olcsóbbnak kell lenniük, mint a hetekig érlelt sonkának, vagy parasztsonkának.
  • Gondosan ellenőrizd a szavatossági időt, nézd meg, nincsen-e átütve, módosítva

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem