A pollenterhelés országosan magas és a hét második felében várhatóan tovább erősödik.
Vizsgáld meg a sonkákat jól, mielőtt választasz. Nézd meg a címkét, az eljárást, amivel készült, illetve a rajta lévő ovális pecsétet. Ez jelzi ugyanis, melyik üzemben, milyen körülmények között készült.
Évről évre egyre szigorúbb ellenőrzéseket végeznek a hatóságok a húsvétot megelőző egy hónapban. Ennek köszönhetően kevesebb a kamusonka, de azért érdemes alaposan megvizsgálni a húsvéti sonkát, mielőtt megvesszük. Íme néhány tipp a vásárláshoz.
Húsvéti sonkának sokféle hústerméket nevezhetünk, bár gyakran egyféle sonkával - a kötözöttel - azonosítjuk. Pedig számos eljárással és alapanyagból készülhetnek, például:
- Sertéskarajból
- Sertéscombból
- Tarjából
- Lapockából
- Csülökből
- És mostanában egyre több pulykaváltozat kapható
Fajtáit tekintve lehet csontos, vagy csont nélküli, illetve bőrős, vagy anélküli. Az árakban is óriási különbségek vannak ehhez mérten: az alapanyag és az érlelés, füstölés időtartama befolyásolja azokat.
- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Húsiparosok Szövetsége.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A legismertebb sonkatípusok:
- Parasztsonka: csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (azaz sóval vagy nátrium-nitráttal bedörzsölik), majd hat fokon hetekig érlelik és hideg füsttel napokon keresztül füstölik. 6 hónapig tartható el.
- Hagyományosan érlelt nyers sonka: bőrös vagy anélküli, felsál, dió, lapocka, tarja vagy karaj szárazon pácolva, hetekig érlelve és órákig füstölve. Egy hónapig tartható el.
- Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclét fecskendeznek a húsba, több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon keresztül füstölik. Egy hónap a szavatossági ideje.
- Gyorspácolt főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclevet fecskendeznek a húsba, ezt egy-két napig érlelik, több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják, és 72 fokon főzik. Egy hónapig áll el.
Így válasszunk sonkát!
- Nyomkodjuk meg! A jó minőségű sonkának nem szabad levet engednie.
- Vizsgáljuk meg a címkét! Rá kell legyen írva, milyen eljárással készült a sonka. Számoljunk kicsit utána, az előállítási költségek benne lehetnek-e az árban. Minél hosszabb időt vesz igénybe a pácolás, a füstölés, annál drágábbnak kell lennie az adott sonkának.
- Ellenőrizzük a címkén, mekkora a hústartalom!
- A címkén kell lennie egy ovális pecsétnek, amin számok és betűk vannak. Ezek kombinációja jelzi, melyik üzemben állították elő, illetve hol csomagolták. A betűk jelzik a származási országot: HU, de sok nálunk a lengyel (PL), vagy szlovák (SK) sonka is. A kód alapján ellenőrizhetjük az üzemet, ahol a termék készült.
- Olyat válasszunk, amiben a lehető legkevesebb a hozzáadott anyag
- A nem fóliás sonkán is kell lennie címkének. Ha nincs, a hentesnek tudnia kell róla a szükséges infókat. Ha nem tud segíteni, ne vegyük meg.
- Ha könnyen össze tudjuk nyomni a kiválasztott terméket, az azt jelenti, túl sok páclével készült, gyorsan érlelt sonka, ha más lenne ráírva, meg ne vegyük!
- A tovább érlelt, nem gyorspácolt sonkák keményebbek és szárazabbak, mint az olcsóbb, gyorsított eljárással készült társaik.
- A nagyon olcsó termék mindig legyen gyanús!
- Olyan gyártótól vásárolj, amit ismersz, és még nem csalódtál a termékeiben.
- Megbízható hentestől vásárolj!
- Tartsd szem előtt, hogy a gyorsérlelt/pácolt sonkáknak biztos, hogy olcsóbbnak kell lenniük, mint a hetekig érlelt sonkának, vagy parasztsonkának.
- Gondosan ellenőrizd a szavatossági időt, nézd meg, nincsen-e átütve, módosítva
A pelenkagyártó csecsemőkről felnőttekre vált át: ide vezetett a drasztikusan kevés gyerek születése
Japán gyorsan öregedő társadalma és csökkenő születésszáma miatt, bejelentette egy pelenkagyár, hogy felfüggeszti a csecsemőpelenka-gyártását és a felnőtteknek szánt pelenkák piacára koncentrál.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.
A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.
-
Így választjuk ki a legjobb személyi kölcsönt
A Pénzcentrum és az MBH Bank kutatása a hazai személyi kölcsönök igényléséről.
-
Elárulta a Lidl, milyen akciókkal készül a húsvéti szezonra
A húsvéti időszakban is változatos akciókkal és kedvezményekkel segíti a Lidl a vásárlókat.
-
Cégalapítás online: az eljárás menete lépésről lépésre (x)
Megmutatjuk, mire számíthat, ha vállalkozás indítását tervezi
-
Az ASUS újdonsága a modern munkaélmény új szintjét kínálja (x)
Az ExpertBook B9 OLED új mércét állít az üzleti laptopok számára.
- Elköltözik Szemesről a legendás balatoni filmfesztivál
- Újabb drón roncsait találták meg román területen
- Ukrán erőműveket támadtak az oroszok, miközben Lavrov a biztonsági garanciákról beszélt
- Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián
- Félhavi eső szakadt több hazai térségre
- Áprilistól nem vizsgálják, sért-e szankciót Észak-Korea