9 °C Budapest

Itt a nagy lottómutyi: ragadós a szerb példa?

2015. július 31. 11:03

Izzik a lottóbotrány Szerbiában, az élő sorsoláson előbb írták ki a képernyőre a nyerőszámokat, mint kihúzták volna őket a műsorban. A rendőrség nyomoz, a konteómániások pedig a kezüket dörzsölik. Mivel időről-időre idehaza is beindulnak a találgatások, ezért megnéztük, mi biztosítja, hogy ne legyen csalás (legalábbis Magyarországon).

Finoman fogalmazva is felrobbantotta az internetet a kedd esti szerb lottósorsolás, amelyen "elvileg" már a lottóhúzás előtt megvoltak a nyerőszámok. Az állami szerencsejáték vállalat technikai hibáról beszél, a nézők szerint azonban csalás történt. A történteket már a szerb rendőrség is vizsgálja.

Az élő sorsolásról készült felvételen az látszik, hogy az első három szám kihúzása még rendben zajlott, majd negyedikként a 27-es számú golyót húzták ki, ám a képernyőn a 21-es szám jelent meg. Ezt követően gyorsan megjelent (ötödikként) a 27-es is, holott akkor még nem is húzták ki az ötödik golyót. Az ötödikként kihúzott nyerőszám a 21-es lett, éppen az a szám, amely 33 másodperccel korábban már megjelent a képernyőn.

A "technikai hiba" ellenére a sorsolási bizottság mindent rendben talált, így nem ismételték meg a sorsolást. Héttalálatos szelvény végül nem volt. Jövő héten több mint 1 millió euró keresi majd gazdáját; a kérdés csak az, ezek után hajlandó lesz-e valaki még játszani...

Nem csalás, nem ámítás!

Időről-időre természetesen idehaza is beindulnak a találgatások, melyek egytől-egyig a játék tisztaságát kérdőjelezik meg. Van, aki szerint már régóta csalnak, míg mások arra gyanakodnak, csak azóta trükköznek, amióta számítógépes rendszerben működik a lottósorsolás. Egy biztos, az összeesküvés elméletek száma végeláthatatlan. A gyanakvókat persze az sem nyugtatja meg, hogy

a hazai számsorsjátékok tisztaságát több minden is garantálja; ráadásul a szervezők jól felfogott gazdasági érdeke is az, hogy ne legyen csalás.

A különböző hazai számsorsjátékokon egytől egyig a nemzetközi standardoknak és a magyar szabályozásoknak megfelelő eszközökkel sorsolnak. Az eszközöket és a sorsolás menetét is külső, független szakértők ellenőrzik (SZEF, közjegyző, Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Metrológiai Hatóság). A Szerencsejáték Zrt. minden sorsolási eszközét tehát a MKEH engedélyezi és hitelesíti.

A hitelesítési eljárásra 2 évente kerül sor. Az eljárás során ellenőrzik a sorsoláshoz használt számgolyók fizikai tulajdonságait, például a golyók átmérőjét, a színüket, vagy azt, hogy össze lehet-e őket nyomni, esetleg lehetséges-e vízzel átitatni őket. Fontos kiemelni, hogy a kézi és gépi golyóknál természetesen eltérő paramétereket vizsgálnak).

Azt pedig, hogy a számgolyókhoz illetéktelenek nem férnek hozzá, illetve csak a sorsolás időpontjában és helyszínén teszik ezt az erre jogosultak, az biztosítja, hogy a leplombált számgolyókat kizárólag közjegyző jelenlétében lehet feltörni, illetve az eszközöket is csak közjegyző jelenlétében lehet rendeltetés szerűen használni. Ismét fontos kiemelni, hogy a sorsolást követően a közjegyző ismét le is zárja a golyókészleteket.

Azt, hogy a sorsolási eszközöket a játékszervező ennek megfelelően kezeli-e, illetve, hogy a hitelesített eszközöket használja-e a NAV SZEF (Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya) is rendszeresen ellenőrzi.

Ráadásul a fogadási rendszerbe került adatok utólagos módosítása sem lehetséges, a fogadási adatok sorsolás előtt online zár alá kerülnek. Egy független szerv időbélyeggel zárja le az adatokat, melyekhez se hozzátenni, se elvenni belőlük nem lehet. A folyamat olyan, mint egy hitelesített online közjegyzői folyamat, ahol természetesen minden esetben készül másolat is, melyet a Szerencsejáték Felügyelethez is elküld a Szerencsejáték Zrt. a sorsolás megkezdése előtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindezeken felül minden sorsolás nyilvános, az előkészületeket és magát a sorsolást is bárki megnézheti. Bárki láthatja tehát, ahogy a golyókat - a sorsolás előtt 20-30 perccel - közjegyző jelenlétében helyezik el a sorsolási gömbben, és végigkísérhetik a teljes sorsolást (élő sorsolásnál a televízió nézői is!).

Csalás nélkül is hatalmas üzlet

Akinek pedig ez sem lenne elég indok a játék tisztaságára, gondoljon csak bele, hogy a szervezők jól felfogott gazdasági érdeke is az, hogy ne legyen csalás. A játékosok bizalma ugyanis a vállalat működésének alapja. Ez több mint presztízskérdés, hiszen bármely hibapont ezt a bizalmat ingatná, ingathatná meg. Az összes szabályozás és biztonsági intézkedés célja ezért az is, hogy a rendszer megbízhatóságát megőrizzék.

Végezetül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy már maga az adózott játékbevétel nagysága sem indokolja, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek megérné trükközni. Egy szimpla játékhéten is minimum 3-3,5 millió alapjátékot adnak fel, míg halmozódás idején nem ritka 6-7 milliós eladás sem. Az alapjáték 225 forintos ára mellett érdemes egy gyors fejszámolást végezni, nagyságrendileg mennyi bevétele is van a társaságnak hétről-hétre.

Játssz velünk!

Mivel a Pénzcentrum nem ad az összeesküvés-elméletekre, ezért ezen a héten közösségi lottózásra invitáljuk olvasóinkat. Az Ötöslottón és a Hatoslottón is szerencsét próbálunk. A szelvényeket mi már megvettük (mindkét esetben gép számokkal játszottunk); neked csak annyi a dolgod, hogy a megadott határidőkig megosztod az alábbi két Facebook-posztot, valamint mindkét poszt hozzászólásaihoz beírod a szerencseszámodat.

Tehát mindkét posztot meg kell osztani, és mindkét poszthoz hozzá kell szólni! Ha pedig nem akarsz lemaradni a Pénzcentrum további nyereményjátékairól, akkor lájkold Facebook-oldalunkat is.

Ötöslottó játékunk:

Hatoslottó játékunk:

Ha megütjük bármelyik e heti (31.) főnyereményt (Az Ötösön 580 millió, a Hatoson 606 millió a tét), azt azok között osztjuk* szét, akik az összes feltételnek eleget tettek. Ha kevesebb találatot érünk el, azt a Pénzcentrum szerkesztősége befekteti (egy cukrászdában...).

* A nyereményt - az esetleges adókat, járulékokat, illetékeket leszámítva - egyenlő részben osztjuk szét, az 5 fős szerkesztőséget is beleértve.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm