21 °C Budapest

Itt az újabb rizspara: szívroham lehet a lakoma vége

2017. november 20. 15:00

Üres szénhidrátot viszel be, amikor fehér rizst eszel, amelynek köszönhetően könnyebben hízhatsz el és gyorsabban leszel újra éhes. Pedig ott van a fehér rizs testvére, a barna rizs, ami viszont jóval egészségesebb. Nézzük, mennyivel terheli meg jobban a pénztárcádat.

A fehér és barna rizs közötti különbséget nagyjából úgy lehet legjobban megérteni, ha a fehér kenyér - barna kenyér közötti ellentétre gondolunk. A fehér rizs ugyanis, a fehér kenyérhez hasonlóan, finomított szénhidrát, mely sokkal gyorsabban alakul cukorrá szervezetünkben, mint teljes kiőrlésű párja, a barna rizs - írja a Business Insider.

Míg az előbbiből gyorsan lesz cukor, a barna rizsből lassabban, ezért sokkal kiegyensúlyozottabban biztosít energiát a szervezetnek. Azok, akik sok finomított szénhidrátot visznek be (például sok hagyományos tésztafélét, pizzát, péksüteményt vagy fehér rizst fogyasztanak) könnyebben híznak el.

Ezzel szemben, a teljes kiőrlésű gabonaszármazékokban gazdag étrend segít abban, hogy kordában tartsd a súlyodat, ráadásul több vitaminhoz és tápanyaghoz is jutsz. Ez annak köszönhető, hogy a szénhidrát finomítási eljárása során a protein 25 százaléka, és más tápanyagok 50-60 százaléka is távozhat az ételalapanyagból.

Kétszer annyiba kerül

Nézzük, mennyibe kerül, ha mostantól nem fehér, hanem barna rizst veszel. 

  • Az Auchanban a Fehér TT "A" minőségű Mesterrizs egykilós kiszerelésben 269 forint, míg az ugyanekkora kiszerelésben kapható Riceland barna rizs615 forint.
  • A Tescóban az "A" minőségű Mesterrizs kilója 359 forint, barna rizsből pedig a Tescóban is 615 forintért adják a kilós Ricelandet.
  • A GRoby-ban az "A" minőségú F&F rizs339 forintba kerül kilós kiszerelésben, az Eccofood Barna rizs pedig 738 forintba kerül kilónként (369 forint a félkilós csomag).

Mekkora a bukó?

A KSH 2015-re vonatkozó adatai szerinthavonta 0,4 kg rizs fogy fejenként hazánkban, így éves szinten az öt kilót sem éri el (4,8 kg) az átlagos rizsbevitel. Bár ezt természetesen nem mind otthon fogyasztjuk el, de tegyük fel, hogy vannak, akik igen, így a fenti adatokkal számítva, 

  • a Tescóban vásárolva 1 229 forinttal,
  • az Auchanban 1 661 forinttal,
  • a GRoby-ban pedig 1 915 forinttal

kell többet fizetni évente, ha fehér rizsről barnára váltanánk. Mindemellett hozzá kell tenni, hogy hiába kerül közel kétszer annyiba a barna, mint a fehér rizs, mivel az egészségünkről van szó, ezért nem tűnik soknak az árdifferencia.

Ahogy fent írtuk, a fehér rizstől könnyebben elhízunk, az ellhízást pedig számos kutatás összekötötte már a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, mely a vezető halálok Magyarországon. 100-ból 50 haláleset ilyen okokra vezethető vissza, más megközelítésből pedig 650 e betegségcsoportba gyökerező haláleset esik 100 ezer lakosra. Egy nemrégi OECD-tanulmány szerint Magyarországon az 5 évesnél idősebb lakosság 30 százaléka elhízott, a tagországok közül csak az Egyesült Államokban, Mexikóban és Új-Zélandon több a túlysúlyos a lakosság arányában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nemrég foglalkoztunk egyébként a rizsfőzéssel, akkor arról adtunk hírt, hogy tömegek főzhetik rosszul ki a rizst, így pedig arzént és egyéb mérgező anyagokat hagynak az ételben, mielőtt elfogyasztják azt.

Ha megjött a kedved a bevásárláshoz, és szeretnél körülnézni a nagy áruházláncok akciós termékei között, esetleg már most elkezdenéd a karácsonyi bevásárlást, akkor a Pénzcentrum Akciós újságok aloldalán most megtalálod a Spar, az Auchan, az Aldi, a Tesco és a Lidl legjobb ajánlatait is.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem