7 °C Budapest

Hova utazz fillérekért idén nyáron? Itt az európai toplista

2015. július 4. 11:30

Nem sok helyre mehet nyaralni Európán belül az, aki olcsóbban akar kijönni, mint idehaza. Az Eurostat friss felmérése szerint ugyanis Magyarország a 9. legolcsóbb a 37 európai országot összesítő toplistában.

Nemrég publikálta legfrissebb, vásárlóerő-paritáson alapuló árszínvonalindexét az Eurostat. Az elemzés 37 európai országgal foglalkozik, amelyekben több mint 2400 termék és szolgáltatást vettek górcső alá. Az összesített árindex szerint, amelyen 100 pontnak felel meg az átlagos az EU 28 országának árszínvonala, Magyarország 57 pontot ért el. Ezzel hazánk 9. a legolcsóbb európai országok rangsorában.

Az összesítés szerint a legdrágább európai ország - nem túl nagy meglepetésünkre -, 154 ponttal Svájc; míg a legolcsóbb, 47 ponttal Macedónia lett. Az indexértékek jól mutatják, hogy a legolcsóbb (ide tartozik hazánk is), illetve legdrágább országok között összességében közel háromszoros eltérés van az árakat illetően.

Az egyes termékek bontásában azonban már jóval cizelláltabb a kép. Az élelmiszer termékeknél, illetve az alkoholmentes italok tekintetében például hazánk a 8. legolcsóbb, alkohol és dohányáruknál pedig a 7. legolcsóbb a kontinensen. Ez utóbbi esetében ráadásul nem az alapvetően méregdrága viszi a prímet; az alkohol többnyire az északi országokban a legdrágább. Aki például Norvégiában ülne be sörözni egy kocsmába, arra készüljön, hogy kb. négyszer annyit kell majd fizetnie átlagosan, mint idehaza.

A hazánkban tapasztalható alacsony árszínvonalat egyébként a legfrissebb kiskereskedelmi adatok is alátámasztják. Nem véletlen ugyanis, hogy a vasárnapi boltzár ellenére is 5,2 százalékkal tudott növekedni a forgalom. Azt azért mindenképp érdemes hozzátenni, hogy elsősorban a nem-élelmiszer jellegű kiskereskedelem bővül dinamikusan, míg máshol már érezteti hatását a kormány megszorító intézkedése.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem