7 °C Budapest

Ezért veszélyes 3 napnál tovább a hűtőben tartani a kolbászt, sajtot

2017. január 19. 16:38

Napok óta szeretnéd megfőzni, de még mindig nem jutott időd elkészíteni az ételt? Mennyi ideig tárolhatod a hűtőben a húst? Vajon jó még a tej? Listáztuk, mit, meddig tárolhatsz a hűtőben, ha ez idő alatt nem használod fel, inkább dobd ki, különben csúnya ételmérgezésed lehet.

Mindenkivel megesett már, hogy kivesz valamit a hűtőből, és észre veszi, hogy annak az ételnek már lejárt a szavatossági ideje. A csomagolt áruknál nem nehéz feladat megtudni, hogy meddig jó, aminek viszont nincs csomagolása, okozhat némi fejtörést. Ha nem szereted szagolgatni, forgatni, fogdosni a nyers élelmiszereket, akkor a Dailymail összeállítása kimondottan neked szól (ha szereted, akkor is). 

A hűtőszekrényben akkor jó a hőmérséklet, ha 4-5 fokot mutat a mérő. A nyers húsokat legfeljebb 2-3 napig tárold a hűtőben, a nyers hal viszont csak egy napig áll el, és jó, ha minél hamarabb megsütöd. A Good Housekeeping Institute szerint a kolbász 3, a bacon 7 napig áll el a hűtőben. Persze egy jó minőségű füstölt szalonna ennél jóval hosszabb ideig is elállhat.

A felvágottakat és szendvics sonkákat 2-3 nap alatt jó, ha elfogyasztjuk. Ez alól kivétel lehet a vákuum-csomagolt felvágott, de túl sokáig azt sem érdekes tartogatni, attól függetlenül, hogy szavatossági ideje szerint még egy hétig is elállna.

A zöldségek és gyümölcsök közül nem tesz jót mindnek, ha beteszed a hűtőbe. Például hagymát és a krumplit egyáltalán ne hűtsd. A bogyós gyümölcs csak 1-2 napig áll el, utána már romlik a minősége. A csonthéjasok viszont akár 3-7 napig is elállnak a hűtőben. A saláták legfeljebb 3, zöldségek 3-4 napig legyenek a frigóban. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! 10 étel, amit még ma vegyél ki a hűtődből

A tej 4-5 napig áll el, a lágy sajtok 2-3 napig, a kemény sajtok és a tojás pedig akár egy hétig is kibírja. Ezeket az eltarthatósági időkorlátokat úgy szabták meg, hogy ennyi ideig nem lesz minőségbeli elváltozása az ételeknek. A húsokkal mondjuk nem érdemes kísérletezni, de például ha egy répa 5 napig állt a hűtőben, még nem kell feltétlenül kidobni. Valamint az érett kemény sajtoknak sem lesz feltétlenül bajuk, ha egy hétnél tovább állnak a hűtőben.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm