16 °C Budapest

Elárulták a magyar áruházláncok, mennyivel drágul náluk a kenyér

2017. január 18. 11:00

A Pékszövetség előrejelzése szerint, termékcsoportonként ugyan változó, de 10-30 százalék közötti áremelésre számíthatnak a fogyasztók februártól. Kíváncsiak voltunk, a hazai áruházláncok is meglépik-e a legtöbb pékségnél évek óta halogatott árkorrekciót.

Bombaként robbant a napokban a Pékszövetség előrejelzése, miszerint februártól akár 10-15 százalékkal is megugorhat a kenyér, a zsemle és a kifli ára; a többi terméknél pedig a 30 százalékos emelés sem elképzelhetetlen. Mint arról a Pénzcentrum az RTL Klub Híradójának is beszámolt, ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy

a fehérkenyér átlagára a kilónkénti 260 forintos sávból a 280-300 forintos ársávba tolódhat.

A szövetség szerint a lépést több együttható is indokolja: egyrészt ágazati szintű, átfogó áremelésre évek óta nem volt példa Magyarországon; másrészt a kötelező minimálbér-emelés terheit többnyire csak áremeléssel tudják kigazdálkodni az idei évtől az érintett vállalkozások.

Na persze lesznek kivételek is; a szövetség tájékoztatása szerint ugyanis az elmúlt években is voltak olyan piaci szereplők (főként a felkapott pékségek), amelyek évről évre végrehajtottak árkorrekciót. A Pénzcentrum viszont arra is kíváncsi volt, mi újság a hazai áruházláncoknál, hiszen a legtöbb család a friss pékárut is többnyire ezekben szerzi be.

Tekintettel arra, hogy 2017 januárjától emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, a gyártó sütőipari cégeknél az önköltség is növekedett. 2016 decemberétől folyamatosan kaptunk áremelési kérelmeket, melyeket elsősorban a béremeléssel indokoltak a partnerek, de a sajt áremelés, valamint a sütőszerek áremelése is felmerült olykor indokként. Az előbbiek miatt a termékek egy részénél a beszerzési árak különböző mértékben emelkedhetnek, illetve a fogyasztói árban, ugyan nem minden termék esetében, de változás várható

- reagálta megkeresésünkre a Spar Magyarország.

KATT! A Spar, Tesco, Lidl, ALDI, Auchan legütősebb akciói a 3. héten!

Az ALDI elkötelezett abban, hogy vásárlóinak mindig magas minőségű termékeket kínáljon, a lehető legkedvezőbb áron. Célként tűztük ki magunknak, hogy vevőink számára hosszú távon biztosítsuk a legjobb árakat. A piaci változásokat figyelembe véve és ezekhez igazodva, a jövőben is ezt a filozófiát tartjuk szem előtt

- közölte sejtelmesen az ALDI Magyarország.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A vásárlók a Lidl friss pékárui esetében a megszokott kedvező árakkal találkozhatnak folyamatosan, így februárban is

- kommentálta a piaci események várható hatásait szűkszavúan a Lidl Magyarország kommunikációs vezetője.

A saját gyártású termékek esetében - bár a költségek emelkedése a Tescót is ugyanúgy érinti - törekszünk arra, hogy a vásárló számára az eddig megszokott árszinten kínáljuk péktermékeinket

- kommentálta a Pékszövetség prognózisát a Tesco kommunikációs osztálya.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem