13 °C Budapest

Ciki, nem ciki: ennyit jattol az átlag magyar

2016. május 28. 13:00

Kell, illik, vagy csak gesztus? És ha adok, mennyit? A borravaló körüli dilemmáknak talán sosem érünk a végére, mivel a helyi szokások határozzák meg, nincs egyezményes írott szabálya. Nem csak országonként változik, de a szolgáltatás jellegétől is függ, hogy mennyi borravalót illik adni. Ha akarsz. Mert elvárják. De nem mindenhol. Szóval járjunk utána!


Ha szuper kiszolgálást kaptál, legalább a számlád 20 százalékának megfelelő borravalót adj, de ha nem volt jó, akkor is legalább 15 százalékot illik - az Egyesült Államokban legalábbis ez a szabály. Az egyik. Mert van külön éttermi szolgáltatásra, kávéra, sörre, koktélra, vízre, nyaralásra, eseményre, és még lehetne sorolni. Szerencsére nálunk ennél azért egyszerűbb a helyzet.

Magyarországon ugyan mindig értékelik a borravalót, de nem kötelező adni.

Állítólag akkor is kiszolgálnak (rendesen!) a következő alkalommal, ha korábban esetleg megfeledkeztél róla. Valójában a magyarok nem csinálnak ebből túl nagy ügyet, a számla kiegyenlítésénél többnyire mindenki annyit tesz rá, amennyit gondol, vagy felfelé kerekít, esetleg nem kér visszajárót. De azért ennyivel nem rendezzük le a dolgot.

A köztudatban az él, hogy 10 százalék borravalót illik adni Magyarországon. A welovebudapest viszont összeállított egy listát a turistáknak arról, milyen szolgáltatásért mennyi borravalót szokás fizetni nálunk. Ezzel viszont nem feltétlenül vannak tisztában azok sem, akik ebben az országban élnek.

Étteremben olvasd el a blokk alját

Igen, jól tudtuk, a 10, ha nagyon elégedett vagy 15 százalék borravalót illik adni éttermekben. Viszont egyre több helyen már beépítik az árba a borravalót, ezt a blokkon úgy tüntetik fel, hogy 12,5 százalékos szervízdíj. Ebben az esetben nem szükséges még pluszt adni.

A turisták figyelmét viszont arra is felhívják, ha olyan étterembe mennek, ahol az asztalok között ingázó muzsikusok szórakoztatják a népet, és eljátsszák a "nótájukat", akkor ötszáz forintot illik adni nekik.

Hotel: kinek és mennyit?

Ha olyan hotelbe mész, ahol felviszik a csomagodat a szobádba, azért ötszáz forintot adj. Amikor pedig elhagyod a szállodát, a szobalánynak is hagyj pénzt, annyiszor 2-300 forintot, ahány napot a hotelben töltöttél. Sőt a recepciósnak is illik 500-1000 forintot adni. Legalábbis a külföldi turistáknak ezt javasolják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A taxisokkal légy óvatos!

Vagy hivatalos taxi társaságot, vagy a szálloda előtt álló taxit használd, mert sajnos elég sok a rossz példa arra, melyik taxis kit, hogyan vert át. A sofőrnek 5-10 százalékos borravalót illik adni, de ha csak tíz percig, vagy annál rövidebb ideig tartott az utatok, akkor 100-200 forintot.

A bárokban és szórakozóhelyeken

A csaposok általában nem várják el, hogy minden egyes rendelésnél adja borravalót, de azért jó, ha nem kéred az összes visszajárót, inkább százasig kerekíts. Ha koktélozol, akkor italonként 200 forint pluszt javasolnak.

És ami még kimaradt a fenti kategóriákból: a fodrásznak és a kozmetikusnak 5-10 százalék borravalót illik adni, a futárszolgáltatásokért pedig 200 forintot.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem