17 °C Budapest

6 tipp: így éld túl az augusztusi fizetésig

2015. augusztus 28. 05:55

Iskolakezdés? Nyaralás? A nyár utolsó hónapjában sok a kiadás, így nem meglepő, hogy a legtöbben nehezen tudják csak megoldani a hónap végét. Ez alkalommal 6 olyan tippet gyűjtöttünk össze, ami azonnali segítséget nyújthat szorult anyagi helyzetben.

Napokon belül kezdődik az iskola a legtöbb családnak pedig ebben az időszakban hatalmas kiadást jelent az összes tanszer és tankönyv beszerzése. Akik pedig nem az iskolakezdésre költötték el a pénzüket azok minden bizonnyal a nyaraláson hagytak ott egy kisebb vagyont. Mindezek mellett ráadásul a hónap vége is elérkezett, ezért a Pénzcentrum most olyan spórolási tippeket mutat, ami gyors segítséget nyújthat, amíg megérkezik a következő fizetés.

Itt az ideje a kuponoknak

Használjunk ki minden kedvezményes lehetőséget. Manapság egyre több üzletlánc kínál kedvezményes kuponokat, pontgyűjtő kártyákat, amiket elteszünk vagy gyűjtögetünk, de sokszor elfelejtjük érvényesíteni az ebből adódó kedvezményeket. Most éljünk ezekkel a spórolási lehetőségekkel, lehet, hogy alkalmanként csak 100 - 200 forintot árengedmény kapunk, de ilyenkor ezek az apró segítségek is sokat számítanak. Sőt, a hónap végén az akciós újságok ajánlatait sem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Gondoljuk át alaposan

Sokat segíthet, ha ilyenkor olyan ételeket főzünk, ami olcsóbb alapanyagokból is megoldható. Ne felejtkezzünk el az ételmaradékok hasznosításáról sem. A kiszáradt kenyér például még rengeteg mindenre használható, készíthetünk belőle prézlit vagy levesbetétet, de akár a zöldségek tartósításban is segíthet. (Egy jól záródó dobozba vagy zacskóba tegyük a zöldségeket és mellé egy szelet kenyeret, így pár nappal meghosszabbíthatjuk a zöldséget frissességét).

Használjunk fel minden alapanyagot

Az egyik legjobb spórolós megoldáshoz csupán némi kreativitásra lesz szükségünk. Alaposan nézzünk körbe otthon a hűtőben, éléskamrában, hogy melyek azok az alapanyagok amiből könnyen összedobhatunk egy ebédet vagy egy vacsorát. Készíthetünk például palacsintát, tojásrántottát, de egy krumplis tésztához sem kell sok hozzá való.

Írjunk főzési listát

Ha muszáj elmennünk vásárolni, akkor ne csak azt nézzük meg, hogy mi az, ami elfogyott otthon, hanem tervezzük meg, mit fog reggelizni, ebédelni, vacsorázni a család a következő napokban és csak a legszükségesebb alapanyagokat vásároljuk meg. Kalkuláljunk azzal is, hogy valószínűleg lesznek olyan maradékok, amiket másnap fel tudunk használni alapanyagként (természetesen az élelmiszer-kezelési szabályok betartása, a megfelelő hőkezelés mellett).

Figyeljük a dátumot

Ha már a boltban vagy, akkor ne félj megvásárolni azokat a termékeket, amelyek közelítenek a minőségmegőrzési időhöz. Ezek az élelmiszerek még akár napokig felhasználhatók, de sok esetben az eredetihez képest jóval alacsonyabb áron adják őket. A vegyi áruknál, háztartási cikkeknél a termékek akár még hetekkel, hónapokkal a minőségmegőrzési idő után is használhatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

10 tipp: ezekre figyelj, ha spórolni szeretnél a bevásárláson

Váltsuk vissza a megmaradt külföldi valutát

Nyaraláskor sokszor nehéz előre kiszámolni, hogy pontosan mennyibe is fog kerülni az egész utazás, így inkább több pénzt váltunk, mintsem, hogy  idő előtt elfogyjon. Ezért gyakran előfordul, hogy hazatérve még bőven marad nálunk a külföldi valutából. Ne várjunk vele tovább, ha idén nálunk is akad még a külföldi ország pénzéből, akkor most itt az ideje átváltani. Még jól is járhatunk, hiszen szerdán nagyot gyengült a forint, elérte a másfél havi mélypontját: egy euró ekkor közel 317 forintot ért. A pénzváltóknál azonban érdemes nyitva tartani a szemünket, nehogy mi legyünk a tolvajok következő áldozata.

Ezekre mindenképpen figyelj a pénzváltóknál

  • A pénzváltó megközelíthetősége
  • A váltó pénztárosa mennyire tűnik megbízhatónak
  •  Mennyire biztonságos a hely, el tudjuk-e úgy tenni a pénzünket, hogy ne raboljanak ki
  • Érdemes olyan pénzváltót választani, ahol az úgynevezett intim kassza használata biztosított
  • A megbízható helyeken az aktuális árfolyamot jól látható helyen tüntetik fel. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a nagybetűvel kiírt árfolyamot több helyen csak bizonyos váltási összeg felett érhetjük el, az alatt egy kevésbé kedvező árfolyamon válthatunk valutát
  • Ne csak az árfolyamot tartsuk szem előtt, hanem az átváltási díjról is tájékozódjunk! Ezek egyébként akár cégen belül is eltérhetnek, vagyis ugyan annak a váltónak a belvárosi váltóhelyén más díjat fizethetünk, mint a reptéri kirendeltségen. Fontos, hogy a költségek egyes helyeken százalékosak, máshol viszont fixek lehetnek, így a váltáskor ezt sem árt szem előtt tartani.
  • Az utcai "tuti" árfolyamos váltókat mindenképp kerüljük, nem elég, hogy bizonylatot nem kapunk, előfordulhat, hogy nem a megállapított árfolyamon kapjuk meg a pénzt, sőt, akár hamis bankókba is könnyen belefuthatunk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem