16 °C Budapest

Ezért nem fizeti ki számláit rengeteg magyar: a 7 leggyakoribb ok

Pénzcentrum
2015. október 7. 11:36

Jelentős mértékben nőtt a fizetési hajlandóság a követeléskezelőkhöz került ügyekben, és felére esett az egyáltalán nem behajtható tartozások aránya - hangzott el az EOS Csoport mai napon tarott sajtótájékoztatóján.

Jelentősen nőtt a fizetési hajlandóság a magyar lakosság, illetve a kis-, és középvállalkozások körében: ma már a számlák 77 százalékát időben kiegyenlítik az arra kötelezettek. A behajthatatlan követelések aránya így felére esett, a követeléskezelőkhöz jutott ügyek 6 százaléka helyet mindössze 3 százalékánál nincs megtérülés - derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Ez azt jelenti, hogy a követeléskezelőkhöz került ügyek 23 százalékával van probléma (teljesen behajthatatlan, vagy késedelmes ügyfél). A késedelmes ügyfelek jellemzően 17 nap alatt fizetik be az esedékes tartozást, míg ez egy évvel ezelőtt még 23 nap volt. A nemfizetés okai ugyanakkor nem sokat változtak, a leggyakoribbak továbbra is tartják magukat.

A nemfizetésnek 7 jellemző oka van:

  • Munkanélküliség (38 százalék)
  • Pénzügyi nehézségek (31 százalék)
  • Eladósodottság/fizetésképtelenség (26 százalék)
  • Hanyagság (24 százalék)
  • Gazdasági helyzet (21 százalék)
  • Szándékos mulasztás/csalás (13 százalék)
  • A szolgáltatással kapcsolatos panasz (10 százalék)

Egyre jobban kezelik a cégek a csalás típusú nemfizetést, azonban még mindig jellemző például hajléktalan nevére mobiltelefont vásárolni.

Ugyan egyre inkább fizetésképesek az ügyfelek, de láthatjuk, hogy a fejlett országokban is jelen van a követeléskezelés, így várhatóan ez megszűnni nem fog

- mondta el Thummerer Péter, az EOS Faktor és az EOS KSI ügyvezető igazgatója.

Milyen követelések jellemzőek Magyarországra?

Három fő terület jellemző jelenleg a követeléskezelőknél:

  • Közüzemi (többségében gázszámla tartozás, illetve áram, vízdíj stb.)
  • Telekommunikációs követelések (internet, telefon stb.)
  • Banki szolgáltatások, amelyek körében jellemző a lízing, a fogyasztási hitel, hitelkártya, illetve folyószámla-hitelek.

A devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás a legmeghatározóbb a követeléskezelés során. A követeléskezelőknek ugyanis a bankokhoz hasonlóan el kell számolniuk az ügyfelekkel. Lényeges azonban, hogy a követeléskezelők jellemzően nem jelzáloghiteleket, hanem inkább szabad felhasználású kölcsönöket vettek át a bankoktól, százezer késedelmes, illetve lejárt tartozásból az EOS nagyjából kétezer követelést vásárolt meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eddig ugyan nem volt jellemző a jelzáloghitelek követeléskezelőhöz kerülése, azonban a kilakoltatási moratórium megszűnésével ez is jellemző lehet.

Mi a helyzet a cégeknél?

A cégek fizetési határideje 31 nap, amely a kelet-európai átlag alatt található 5 nappal, ráadásul a tavalyi méréshez képest 6 nappal lett rövidebb a fizetési határidő. Ennek lényege, hogy a cégek működése gördülékenyebb lehet, és kevesebb, a cég működéséhez nélkülözhetetlen (kisebb összegű) átmeneti hitelre lesz szüksége.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem