21 °C Budapest

Maradt egy kis euród nyaralásból? Mutatjuk, mihez kezdj vele

Pénzcentrum
2015. szeptember 1. 14:33

A külföldi nyaralásból sokszor megmaradnak érmék és bankjegyek, ezek visszaváltása viszont az árfolyam-különbözet miatt nem mindig éri meg. Mihez kezdjünk az utazásunkból megmaradt valutával?

Akik külföldre mentek nyaralni, leggyakrabban eurót, vagy esetleg más valutát váltottak maguknak, hogy legyen náluk készpénz az utazás alatt. Ilyenkor gyakran megesik, hogy több-kevesebb valutával a zsebünkben érünk haza. Az aprópénzt esetleg eltehetjük emlékbe (vagy a következő nyaralásra), de a bankókkal már érdemes valamit kezdeni.

Devizaszámla

Nyithatunk a bankunknál (vagy másik banknál) devizaszámlát. A saját számlavezetőnknél sokszor csupán az alszámla díját kell kifizetni, így olcsóbban juthatunk számlához, mintha más bankhoz mennénk. Ennek nagy előnye, hogy ezután a számlán tartva a pénzt akár betétként le is köthetjük azt, így nemcsak devizában marad a pénzünk, hanem kamatozni is fog.

Széfszolgáltatás

Kérhetünk a bankunktól széfszolgáltatást, vagy akár saját otthoni széfünkben is elhelyezhetjük a pénzt. Lényeges, hogy elvileg a banki széfekben nem lehet készpénzt tárolni, így ezt lehetőleg kerüljük. További hátránya a széfben tárolásnak, hogy így biztosan bukjuk a kamatokat, sőt, mivel a legtöbb pénznem inflálódik, így a mi pénzünk is folyamatosan veszíteni fog az értékéből.

Váltsuk vissza

Az utóbbi két hétben a forint árfolyama egészen megugrott, így nem rossz ötlet most visszaváltani a megmaradt eurónkat, hiszen jó eséllyel egységnyi valutáért most akár többet is visszakaphatunk, mint amennyit a váltáskor fizettünk érte. Májusban ugyanis még 300 forint körüli árfolyamon vehettünk meg egy eurót, míg most 314 forint környékén található az árfolyam.

Bécsi kiruccanás

Elég népszerű úticél (különösen adventi időszakban) Bécs városa, így ha a megmaradt pénz euró, akkor érdemes lehet az adventi hétvégén elkölteni azt, hiszen a karácsony előtti időszak nagyjából három hónap múlva elkezdődik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha közel lakunk az országhatárhoz, akkor érdemes lehet elgondolkodni, hogy egyszer (kétszer) a határ túloldalán vásárolunk be. Így akár olyan termékekhez is hozzájuthatunk, amire itthon egyébként nem lenne lehetőségünk, de így akár vasárnap is be tudunk vásárolni (pl: Szlovákiában) ha erre lenne szükségünk.

Vásárold le webshopban

Ahhoz, hogy webshopban tudjuk levásárolni a pénzt először devizaszámlát kell nyitnunk, de ennek havidíjaival nem kell tartósan számolnunk, hiszen a vásárlási tranzakció teljesülése után meg is szüntethetjük a számlánkat. Ilyenkor olyan webshopból érdemes vásárolnunk, ahol a megmaradt devizánk pénznemében lehet fizetni, de forintban nem, így ugyanis megússzuk az átváltási árfolyam különbözetet, amit a forintszámlás fizetéskor nekünk kellene állnunk.

A MasterCard kutatása szerint a nyaralók kétharmadával előfordult már utazása során, hogy nagyobb mennyiségű aprópénz maradt nála nyaralás végén. Egynegyedük több mint 100 euró (31 ezer forint) elköltetlen valutával, míg a válaszadók fele ennél kevesebbel jött haza legutóbbi útjáról. Csupán negyedük vallott úgy, hogy minden készpénzét elköltötte.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm