11 °C Budapest

Külföldi munka? Százezret is bukhatsz, ha erre nem figyelsz

2015. március 5. 06:03

Szinte lehetetlen pontosan megmondani, hány magyar dolgozik külföldön, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai is jól mutatják, hogy ugrásszerűen nőtt a külföldön munkát vállalók száma. Azonban egy fontos dologról sokan elfelejtkeznek: nem szüneteltetik magyarországi társadalombiztosításukat. Ez a "feledékenység" akár százezres bírsággal is járhat.

A Magyarországról elvándorlók leggyakrabban az Európai Unió tagállamait választják, ezen belül pedig Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé - mutatja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-ben készített felmérése.

Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban a 30-39 éves korosztály képviselteti magát a legnagyobb arányban, de nem sokkal maradnak le a tőlük fiatalabbak. Németországban már a 15-19 éves korosztály is megjelenik, az Egyesült Királyságban pedig szinte majdnem ugyanannyian vannak a huszonévesek, mint a harminc felettiek. Viszonylag kis számmal jelennek meg a hatvan évnél idősebb magyarok külföldön, ők a legtöbben Ausztriában laknak.

A kint élők 84 százaléka vállal munkát az adott országban, a többiek pedig inkább a tanulás miatt mennek ki.

Sokaknak azonban fogalmuk sincs arról milyen fontos elintézni a TB-t amikor külföldre költöznek.


Egészségbiztosítás külföldön

Az Európai Uniós szabályok alapján egy ember egyszerre csak egy tagállamban lehet biztosított, ezért mindig az adott országban ahol munkát vállalunk ott vagyunk kötelesek járulékfizetésre és teljes körű egészségügyi ellátást is csak ott kaphatunk.

Tehát aki valamely Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában, illetve Svájcban, vagy Magyarországgal nemzetközi egyezményt kötött tagállamban, biztosított illetve nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében jött létre biztosítása vagy szűnt meg, azt

15 napon belül jelentenie kell.

A bejelentést mindig a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél (OEP ügyfélszolgálatokon) tehetjük meg. Ekkor Magyarországon a társadalombiztosításunkat szüneteltetjük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ábrán láthatjuk, hogy bár 2009-hez képest 2010-ben csökkent a kijelentkezések száma, de 2010-től indulva folyamatos növekedést figyelhetünk meg, 2014-ig csaknem az ötszörösére nőtt az itthoni biztosítást szüneteltetők száma. Attól függően mi a választott országunk, a biztosítási kötelezettségeink eltérhetnek, ezért mindig járjunk utána milyen feladataink vannak.

Hazalátogattam és pont megbetegedtem:

Amennyiben más tagállamban vagyunk biztosítottak, akkor a TAJ kártyánk ideiglenesen érvénytelenítésre kerül. Ekkor ellátást Magyarországon az uniós szabályok alapján (pl. a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján) vagyunk jogosultak igénybe venni; ennek hiányában azonban csak térítés ellenében részesülhetünk ellátásban.

Kint dolgozom és még nem jelentettem ki magam:

Értelemszerűen más tagállamban munkát végző és biztosítottként Magyarországon nem kell havi 6930 forintot fizetnünk a TB-re. Azonban, ha a külföldi biztosításunk létrejöttét nem jelentjük, akkor a magyarországi jogviszonyuk rendezetlennek minősül és ezt a személyi kört az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogszabályi kötelezettségének eleget téve átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), aki az elmaradt járulékfizetés miatt eljárást folytathat le.

Mekkora lehet a bírság?

A bírságolás az adott kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervek hatásköre. A bírság mértéke jogszabályban meghatározott (10 000 - 100 000 forint) összegű lehet és az elkövetéssel arányosan az eset valamennyi körülményét figyelembe állapítják meg a végösszegét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm