8 °C Budapest

Tízezrek változtatnak nevet évente: idén újabb rekord lehet

2016. szeptember 30. 11:30

A névváltoztatás nem olcsó mulatság. Legalábbis akkor, ha nem házasságkötés miatt szeretnénk nevet váltani, ugyanis sokan nem tudják, de január óta ilyenkor már nem kell fizetnünk az okmányok cseréjéért. Válás esetén azonban már nem él ez a szabály, akkor akár több tízezer forintot is elkölthetünk az új iratokra.


A nyár az esküvők igazi szezonja, de sokan mondják ki a boldogító igent szeptemberben és októberben is. Sok mennyasszonynak és persze néhány vőlegénynek is ilyenkor azzal is számolnia kell, hogy ha nevet változtat, akkor minden hivatalos okmányát le kell cserélni.

Sokan nem tudják, de 2016. január elseje óta:

A házasságkötés miatt bekövetkezett névváltozást érintő okmányok cseréje illetékmentes.

Évente csaknem 30-40 ezer ember házasodik össze, persze nem mindenki változtatja meg ilyenkor a nevét, de mégis sokaknak jelenthet ez a változás nagy könnyebbséget. Az okmányok cseréje egyébként akár 8 nap alatt is meglehet, de ha valamilyen probléma merül fel, akkor akár 20 napig is elhúzódhat.


Már az idei éven is csaknem 30 ezer nő és közel 300 férfi változtatta meg a nevét házasságkötés miatt. Az adatok alapján pedig eddig augusztusban mondták ki legtöbben a boldogító igent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szükséges azonban megjegyezni, hogy kizárólag a házasságkötésből eredő névváltozás miatt illetékmentes az okmányok cseréje, de például a válás miatti névváltozás esetén nem

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

2015-ben pedig a hosszú stagnálás után ismét emelkedett a válások száma. Tavaly a 20,6 ezer válás 5,2 százalékkal volt több az előző évinél, de ez még mindig elmarad a három évvel korábbi és az azt megelőző évtizedekben mért szinttől. Azt ugyan még nem tudni, hogy a válások emelkedő száma milyen kapcsolatban van az utóbbi évek növekvő házasságkötéseivel.

Mennyit kell ilyenkor fizetnünk?

Az elmúlt években sokat csökkentek az okmányok cseréjének költségei, de azért így is van még bőven mire költeni.

  • A személyi igazolvány és a lakcímkártya cseréjéért 2016 eleje óta nem kell fizetnünk. Az új e-személyi ráadásul tartalmazza a TAJ és az adókártyánk adatait is.
  • A jogosítványunk cseréjéért  azonban már 4000 ezer forintot kell fizetnünk.
  • A forgalmi további 6 000 forintunkba kerül.
  • Az útlevél cseréjéért szintén fizetnünk kell. 18-70 év között 7 500 forintba kerül a csere, ha 5 évre kérjük az okmányt, a 10 évig érvényes útlevélért azonban már 14 ezer forintot kell fizetnünk.
  • Ilyenkor a bankkártyánkat is le kell cserélnünk, ennek a díja pedig bankonként és kártyatípusonként is változhat. A kártyacsere díja akár 5000 forintnál is több lehet, de általában ez alatt megúszható.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem