11 °C Budapest

Komoly bírságot kaphat, aki családi házban él: vége a türelmi időnek

2016. június 29. 05:30

Idén is jókora bírságra számíthat az, akinek június 30-a után parlagfüvet találnak a telkén. A figyelmeztetés nem csak üres frázis: tavaly például volt olyan belterületi ingatlan, amelynek tulajdonosa több mint 400 ezres bírságot kapott. Ráadásul a Pénzcentrum információi szerint a korai kitavaszodás kedvezett a parlagfű csírázásának, ezért az allergiásoknak sok kellemtelenséget hozhat a következő néhány hónap. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Ahogy azt az eddigi években megszokhattuk, úgy az idei évben is júliustól szabhat ki bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a parlagfűvel fertőzött területek miatt. Aki esetleg nem tudná:

minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít.

Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni.

A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik.

Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie. Külterületek esetében a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, míg belterületeknél az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket, melyek magukban foglalják:

  • a vállalkozó költségét (ha a közérdekű védekezést végrehajtotta),
  • a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre)
  • a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban felmerült hivatali költséget.
  • külterületek esetében az ingatlanügyi hatóságnál felmerült valamennyi költséget.

Tavaly sem aprózták el a hatóságok

Habár tavaly nem volt olyan súlyos a helyzet, mint például 2014-ben, a parlagfű így is jókora gondot okozott az allergiásoknak (Magyarországon minden ötödik ember allergiás a gyomnövényre). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) lapunk megkeresésére küldött tájékoztatása szerint:

A földhivatalok felderítéseinek eredményei szerint külterületen 2015-ben kevesebb parlagfűvel fertőzött terület volt, mint az elmúlt években. Ennek oka részben az időjárás, részben a földhasználók javuló jogkövető magatartása, mely a hatékonyabb hatósági intézkedéseknek köszönhető. A 2015. évi parlagfű pollenszezon az előző évihez képest kedvezőbben alakult, a csúcsidőszak rövidebb volt és a pollenkoncentráció 2015-ben nem érte el a 2014. évhez hasonló rendkívül magas szintet. A pollenterhelés alakulására jelentős hatással volt az augusztusi-szeptemberi időjárás.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy tavaly elmaradtak volna a bírságok, sőt! A NÉBIH lapunk megkeresésére küldött tájékoztatása szerint 2016. április 27-ig:

  • Belterületen 32 esetben, összesen 3 millió forint értékben szabtak ki növényvédelmi bírságot. A legmagasabb összegű bírság pedig 461 ezer forintra rúgott.
  • Külterületen 1386 esetben, összesen 76,2 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. A legmagasabb összegű bírság pedig 3,4 millió forint volt.

Így védekezz a parlagfű ellen!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasolják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzésével a parlagfű ellen hatékonyan lehet védekezni, később a parlagfű eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Na persze akadnak egyéb, háztáji módszerek is szép számmal:

A Coub forrása: Youtube - "Parlagfű írtás hatékonyan :)"

Hiányosságok és kínos sikersztorik

A Parlagfűpollen No Egyesület az elmúlt hetekben többször is hangot adott aggályainak: egyrészt felhívták a közvélemény figyelmét, hogy az Alapvető Jogok Biztosa sorozatos jogsértést állapított meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által üzemeltetett Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) esetében; másrészt aggályosnak találták, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által delegált titkos magyar EB-küldött sikerként ünnepelte, hogy törölték a parlagfüvet az EU-ban visszaszorítandó, egészségre és környezetre ártalmas fajok listájáról.

Előbbi esetben az egyesület azt kifogásolta, hogy a 2013-ban 21 millió forintból létrehozott és évről évre milliós támogatásban részesülő honlap elvileg a parlagfüves területek gyors mentesítését szolgálná, ám kiderült, hogy a még a közérdekű bejelentések kezeléséhez szükséges minimumot sem teljesíti. Szerintük a lakosság által észlelt és a civilek által ellenőrzött és továbbított közérdekű bejelentések sorozatosan eltűntek, azokra gyakran még válasz sem érkezett. Az átláthatóság hiánya miatt így azt sem lehet tudni, hogy kik úszták meg a hatósági eljárást, ill. a virágzó parlagfű esetén mérlegelés nélkül kiszabandó növényvédelmi bírságot.

Az egyesület legutóbb pedig azért emelte fel a hangját, mivel a Földművelésügyi Minisztérium által delegált titkos magyar EB-küldött sikerként ünnepelte, hogy törölték a parlagfüvet az EU-ban visszaszorítandó, egészségre és környezetre ártalmas fajok listájáról. Véleményük szerint az ügy kínosságát jelzi, hogy a nagy felháborodást kiváltó kijelentést utólag eltüntették a Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkárság honlapjáról.

A parlagfű az ezzel foglalkozó IAS-albizottság előkészítö anyagaiban még főszerepet játszott, és a kockázati elemzés is világosan rámutatott a faj által okozott veszélyekre. A közös fellépés megakadályozása nonszensz, ezért az FFB Allergia-Parlagfü Kerekasztalának az allergiások érdekeit védő tagjai levelet írtak az Európai Bizottság és az Európai Parlament illetékeseinek, melyben kérik a parlagfűnek, mint az európai állampolgárok egészségére legveszélyesebb inváziós gyomnövénynek listára való visszavételét

- írta közleményében a Parlagfűpollen No Egyesület, illeve azt is hozzátették, hogy

"Komoly aggályra ad okot, hogy a lakosság érdekeit szolgáló levelet nem írták alá a Kerekasztal Fideszes és MSZP-s társelnökei, a kormányzati szervek képviselői és a Parlagfűmentes Magyarország Egyesület elnöke sem."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem