11 °C Budapest

Itt vehetsz most szuperolcsó nyaralót a Balaton partján

2016. május 4. 05:29

Az ingatlanpiac hihetetlenül felpörgött az elmúlt hónapokban, és ez nemcsak a lakások, hanem a nyaralók piacára is élénkülést hoz. A népszerűbb üdülőhelyeken az egekbe szöktek az árak, de érdemes számításba venni, hogy nem csak a Balaton környékén vannak vízpartjaink. Megnéztük, hol van a legtöbb eladó nyaraló, és hogy mennyibe kerülnek.

Május van, kezdődik az üdülési szezon, és még mindig nem késő lépni, azoknak, akik egy saját nyaralóban szeretnék átvészelni a nyár legforróbb napjait. A legnépszerűbb célpontok természetesen a vízparti települések, pedig a hegyeinkben - például a Mátrában, a Bükkben és az Őrségben - is kellemes hétvégi házakat lehet találni. Mi most a vízparti lehetőségekre koncentráltunk, hogy kiderítsük a vízkedvelőknek, melyik tavunknál érdemes vásárolni.

Legyen közel a víz, de ne nagyon

Nyaralni legtöbben a vízpart közelében szeretnek, és ez az árakra is hatással van: a pénztárcának nagyon nem mindegy, hogy a parttól pár száz méterre vagy jó pár kilométerre van a kiszemelt ingatlan. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a nyaralók esetébena következők határozzák meg az árat:

  • a vízpart közelsége;
  • az ingatlan minősége (fejújított vagy felújítandó, építési anyag típusa);
  • az ingatlanhoz tartozó telek mérete;
  • és persze a panoráma.

Bár ezek mindegyike szerepet játszik, a legfontosabb, amivel számolni kell, hogy minél messzebb megyünk a parttól, annál alacsonyabbak az árak, és egyre kevesebb a luxusnyaraló.

Tihany az egyik legnépszerűbb üdülőváros, ami a nyaralók árán is érezhető

Merre is van nekünk a Riviéra?

A nyaralók árairól ritkán készül statisztika, de nagyjából együtt mozognak az ingatlanárakkal, így egy felkapott térségben hétvégi házhoz is drágábban jutunk. A lenti táblázatban szépen látszik, hogy az átlagárakban jelentős a szórás: több százezer forintos különbség is lehet az átlagos négyzetméterárak között az elhelyezkedéstől függően.

A Balaton nem csak a híres sláger szerint a magyarok Riviérája, hanem az árak alapján is. Az északi parton, különösen Balatonfüreden és Tihanyban a legdrágábbak a nyaralók, a déli parton pedig Siófokon és környékén (Zamárdi és Balatonvilágos), ezeken a településeken az átlagos négyzetméterárak meghaladják a 300 ezer forintot.

Marcaliban, Tapolcán és Keszthelyen már jóval barátságosabbak az árak, de annak, aki nem ragaszkodik a Balatonhoz, érdemes más térségekben is körülnézni.

Például a kevésbé nyüzsgő Velencei-tónál, illetve a Tisza-tó vagy a Fertő-tó közelében is vannak elérhető nyaralók, ráadásul jóval olcsóbban, utóbbiaknál már 100 ezer forint alatt alakulnak az átlagos négyzetméterárak. Pest megyében alapvetően sokba kerülnek az ingatlanok, de a Balaton legdrágább pontjait nem múlják felül. A Dunakanyarban, például Visegrádon és Nagymaroson átlagosan 200 ezer forint feletti négyzetméteráron, délebbre pedig - Szigetújfalu és Ráckeve környékén - már 200 ezer alatt is vásárolhatunk nyaralót.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Így lesz a nyaralóvásárlás jó üzlet

Az árak mellett azt is érdemes mérlegelni, hogy hol van most a legtöbb eladó nyaraló, hiszen hiába az alacsonyak árak, ha szinte nincs miből válogatni. Az Otthontérkép sűrűségi térképe alapján a Balatonnál, a Velencei-tónál, Budapest nyugati agglomerációjában, a Tisza-tónál és Tokajnál sűrűsödnek leginkább az eladó nyaralók. Bár tavaly készült a térkép, a szakértők szerint ebben idén is teljesen megállja a helyét, így továbbra is ezeken a területeken a legnagyobb a kínálat.

Ha valaki attól tart, hogy nem tudja majd kihasználni a megvásárolt ingatlant, befektetési lehetőségként is érdemes elgondolkodni a vásárláson, hiszen a nyaralóbérlés még mindig óriási üzlet.

Az élénk belföldi turizmus és a növekvő ingatlanpiaci forgalom a következő hónapokra további - bár mérsékelt - árnövekedést hozhat. Mint a használt lakásoknál, a nyaralóknál is van lehetőség alkudni az árból, és mindenképp érdemes megpróbálni, mert esetenként jelentősen lejjebb lehet vinni a végleges árat.

Érdekel, hol találod a legolcsóbb ingatlanokat?

Idén május 6-8. között újra megrendezésre kerül a Portfolio lakosságnak szóló ingatlanpiaci rendezvénye, a LAKÁS 2016 kiállítás és vásár. Itt a helyed, ha új vagy használt lakást akarsz venni saját vagy befektetési célra, lakást akarsz eladni, lakást bérelnél vagy bérbe adnál, hitel felvételén gondolkozol, felújítanál, modernizálnál, bővítenél, komplett szolgáltatást és teljes körű tájékoztatást szeretnél kapni szakértőktől a lakásvétel vagy eladás menetéről. A Millenáris B épületében megrendezésre kerülő három napos rendezvényre a belépés ingyenes! Bővebb információ az esemény honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem