18 °C Budapest

Így csap le a rezsidémon a magyar családokra idén télen

2015. október 6. 06:07

Rezsicsökkentés ide, kormányzati árkontroll oda, a magyar családokra alacsony jövedelmi helzetük jelenti a legnagyobb veszélyt. Ez az igazi rezsidémon ma Magyarországon.

Ugyan az előző évekhez hasonlóan hivatalosan már szeptember 15-én elindult a fűtési szezon Magyarországon, a jó időnek hála a legtöbb háztartásban viszont csak az elmúlt napokban kellett valójában elindítani a szolgáltatást. Annak azonban, aki nem átalánydíjat fizet, hamarosan már a brutál rezsiszámlákkal kell farkasszemet néznie. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hiába a rezsicsökkentés,

a lakásfenntartási kiadások közül a legnagyobb terhet továbbra is a fűtésre szánt összeg előteremtése jelenti a magyar családoknak.

Nem kell azonban aggódni, a kormányzat ugyanis elkötelezett, a friss nyilatkzatok szerint marad a rezsicsökkentés!

Olyan modell kidolgozását kezdtük el és fogjuk előterjeszteni, ami lehetővé teszi azt, hogy ezek az árak minimum így maradjanak, de lehetőség szerint tovább csökkenjenek

- hangsúlyozta a Portfolio-nak adott exkluzív interjújában Németh Lászlóné.

A Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerint számos lehetőség áll a nemzeti közműszolgáltató rendelkezésére az olcsó árak fenntartásához, így az orosz gázvásárlási szerződésen kívüli piaci alapú beszerzés, az egységes gáz-, illetve az árampiaci szolgáltató központtal történő milliárdos spórolás, vagy akár a közvetlen paksi áramvásárlás is.

Mennyi az annyi?

Így a fűtési szezon előtt mi sem igazolhatná egyébként jobban a rezsiharc eredményeit, mint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyár közepén közzé tett nemzetközi összehasonlító vizsgálata, amely szerint Európa fővárosai közül egyaránt Budapesten az egyik legolcsóbb a lakossági villamos energia, és a lakossági földgáz átlagára. A magyar fővárost csak egy-egy város, áramár esetében Belgrád, míg fölgáz esetében Bukarest előzi meg.

Na persze vásárlóerő-paritáson már korántsem ez a helyzet: az elemzés tökéletesen mutatja, hiába a kormányzati árkontroll, a családok jövedelmi helyzete annyira gyenge uniós összehasonlításban, hogy még a rendkívül alacsony átlagárak mellett is több gondot okoz a rezsi előteremtése (különösen a villamos nergia esetében), mint a legtöbb uniós országban.

De a rezsidíjak és a jövedelmi helyzet közötti uniós szakadékot jól mutatja a MEKH jelentésének azon része is, amelyben egy kétszemélyes, gyermektelen háztartás ún. teherbíró képességét vizsgálták. Az eredmények szerint ugyanis ebben az összehasonlításban sem állunk túl jól: mindössze 6 európai nagyvárosban emészti fel a családok fizetésének nagyobb részét a rezsi, mint Budapesten.

Nem árt takarékoskodni

A számok tehát mindenképp elgondolkodtatóak és valamiféle gazdaságossági fordulat megtételére, takarékosságra ösztönöznek. sokan sokféleképpen próbálnak spórolni a rezsiköltségen, ám nem mindig a költséges energetikai felújítások, vagy éppen a fagyoskodás a megoldás, sokat takaríthatunk meg néhány egyszerű és ésszerű lépéssel is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fűtésszámlán úgy lehet a legjobban spórolni, ha úgynevezett temperáló fűtést végzünk, ami csupán annyit jelent, hogy otthonukban megpróbálunk fönntartani egy állandó alaphőmérsékletet, azaz akkor sem engedjük kihűlni a lakást, ha nem vagyunk odahaza. Otthonunk hőmérsékletét távollétünkben is egy komfortos 15-16 fokon tartva elérjük, hogy ne hűljenek le a falak és a bútorok, s a fogyasztás csökkenése mellett annak is örülhetünk, hogy a hidegből hazaérve kevesebb idő alatt fűtjük be a lakást.

KATTINTS! Te is fával fűtesz? Komoly bírságot kaphatsz, ha...

A különböző fűtőberendezések eltérő lehetőséget kínálnak a fogyasztás csökkentésére. A radiátoros rendszereket pár ezer forintért már hőfokszabályozóval láthatjuk el, a konvektorokat szakértő szerelő segítségével teljesítményszabályozó üzemmódra állíthatjuk át. A kazánnal fűtők a fűtési számlán akár 10-15 százalékot is megspórolhatnak azzal, hogy az éves karbantartást elvégeztetik a szervizzel, hiszen az elszennyeződött alkatrészek miatt egy kazán több energiát fogyaszt, és kisebb hőt termel.

Amennyiben már jó melegre fűtöttük a lakásunkat, fogyasztásunk attól is függ, hogy a meleget meddig tudjuk benntartani otthonunkban. Az ablaknál és a falaknál szökik a legtöbb meleg, ezért érdemes jól szigetelni lakásunk helyiségeit. Érdemes a régi nyílászárókat lecserélni, vagy korszerűsíteni, de ha ezeket a munkálatokat nem végeztük el ősz végéig, pár apró trükkel még most is segíthetünk helyzetünkön.

Rosszul szigetelő ajtókhoz, vagy ablakokhoz már pár száz forintokért beszerezhető az úgynevezett huzatfogó henger, mely az ablakok és ajtók réseibe illeszthető. Sokszor már az is segít, ha az ajtók és ablakok elé télen vastagabb sötétítőfüggönyt helyezünk fel. Léteznek már úgynevezett hőtükrök is, amiket a radiátor mögé a falhoz kell rögzítenünk, ezek a falban elnyelődő hőt visszaverve növelik a helyiség hőmérsékletét.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem