19 °C Budapest

Ezért nem kapták el évekig Lagzi Lajcsit

2016. február 5. 10:01

Napvilágra került a jegyzőkönyv, ami rácsok mögé juttatta Lagzi Lajcsit és feleségét. Mint azt a dokumentumban írják, "szakmailag felkészült, hozzáértő kivitelezés történt", de az, hogy meddig folyhatott az áramlopás és hogy ezzel a szolgáltatót mekkora kár érte, az E.ON kommandója nem nagyon tudta megállapítani.

Az Átlátszó megszerezte az E.ON tavalyi jegyzőkönyvét, amely alapján 2015. szeptember 24-én az ismert mulatós zenész, Galambos Lajos négy hónapra, felesége pedig egy hétre előzetes letartóztatásba került.

A dokumentum szerint 2014 őszén az áramkommandó emberei még nem találtak illetéktelen vételezést a lakóparkban, tavaly májusban viszont már komoly áramlopásra bukkantak. A tatai apartman-park alagsorában egy gipszkarton-falra leltek, amely az épület méretlen főelosztó szekrényét fedte el. Ebből a főelosztóból ment egy leágazás.

A méretlen földkábel a körülbelül száz méterre lévő telephelyen található elosztószekrénybe csatlakozik, és ugyanonnan van ellátva az egész telephely méretlen villamos energiával. Az elosztószekrényből a szomszéd ingatlant is külön kábel táplálja

- írták a jegyzőkönyvben.

Habár az ügyészség korábbi tájékoztatása szerint a mocsai birtokon több mint 10 évig, a lakóparkban pedig több mint öt évig lopták az áramot, így 3,5 millió és 30 millió forint közötti kárt okoztak a szolgáltatóknak, ezt az E.ON szakemberei nem nagyon tudták igazolni. A Boglárka Apartmanpark esetében például az illegális áramvételezés kezdeti időpontját nem tudták meghatározni. Az viszont kiderült, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

...szakmailag felkészült, hozzáértő kivitelezés történt, amely azonban nem egyedülálló, hasonlókkal az E.ON szakemberei is találkoztak már munkájuk során. Kárigényünket a rendőrségi vizsgálat során már jeleztük és természetesen szerződött ügyfeleinkkel szemben jogszabály szerinti követelésünket érvényesíteni fogjuk.

Mint az a jegyzőkönyvben is szerepel, a jogszabályok alapján ilyenkor egy évre visszamenőleg, becsléssel számítják ki a szolgáltatónak okozott kár mértékét. A hét hónappal korábbi, mindent rendben talált ellenőrzés dátumából kiindulva arra jutottak, hogy az ingatlanon

nagyjából másfél millió forint értékben loptak áramot.

Nem egyedi eset...

Ahogy az az E.ON jegyzőkönyvében is olvasható, a tatai lakóparkban és Mocsán történt illetéktelen vételezés korántsem egyedi eset. Éppen ezért a szolgáltatók kommandói folyamatosan vizsgálják a gyanúsnak ítélt - és néha szúrópróba szerűen is - fogyasztási helyeket. Éppen ezért nagyon fontos mindenkinek tisztában lennie azzal, mire érdemes figyelni, ha kopogtatnak a szakemberek. A Budapesti Békéltető Testület segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat:

  • 1. Őrizzenek meg minden papírt a fogyasztók - már az elejétől kezdve -, ami a mérővel kapcsolatos! Ez később fontos bizonyíték a kezükben. A szolgáltató ugyanis csak akkor hivatkozhat az óra sérülésére és szabhat ki kötbért, ha azt korábban azonosítható módon és sérülésmentes állapotban adta át. Az erről szóló iratokban szerepelnie kell a plombák számának, azonosítójának és annak is, hogy sérülésmentesek.
  • 2. Már az is szabálytalan vételezésnek minősül, ha nem jelentik be a fogyasztók a plomba sérülését! Ha tehát ezt tapasztalják, haladéktalanul értesítsék a céget. Gázóra esetében ezt legkésőbb két munkanapon belül kell megtenni.
  • 3. Sose írják alá olvasatlanul az ellenőrzés eredményéről szóló jegyzőkönyvet! A fogyasztó írásos véleményét is tartalmazó papír - ha vita támad - lényeges irat. Bármilyen problémát tapasztalnak akár az ellenőrzési eljárásban, akár annak körülményeiben, tüntessék fel azt a jegyzőkönyvben, ez nem tagadható meg. Ide tartozik az is, ha magát az ellenőrzés eredményét vitatják, és persze a szolgáltató azon állítás a is, hogy szerinte a fogyasztó hozzányúlt az órához.
  • 4. Ne feledjék a fogyasztók: amennyiben az ellenőrzés során bármi gond van, csak szigorú szabályok mentén szerelhetik le az órát! Előtte azt a cégnek le kell fényképeznie, és a mérő becsomagolása után arról szintén felvételt kell készítenie. A képeket pedig vagy, ha videó készült, akkor az erről szóló felvételt később a fogyasztónak át kell adni vagy meg kell küldeni.
  • 5. Ha a szolgáltató szerint szabálytalan vételezés történt, akkor ezt neki kell kétséget kizáróan bizonyítania! Amennyiben a fogyasztó ezt vitatja, éljen törvényes lehetőségével, tehát ragaszkodjon hozzá, hogy a cég igazságügyi szakértői évjegyzékben szereplő szakértővel vizsgáltassa meg az órát!
  • 6. A fogyasztó köteles a mérő állapotát megóvni, de nem minden áron! Nem lehet kötbért kiszabni e kötelezettség megsértésére hivatkozva akkor, ha a mérő például társasházi folyosón, közös pincében vagy más egyéb, nem a fogyasztó kizárólagos őrizetében lévő helyiségben volt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem