7 °C Budapest

Most éri meg LTP-t kötni: változik az állami támogatás?

Pénzcentrum
2016. február 12. 11:30

A NOK bevezetésével párhuzamosan lecsökkenhet a lakástakarék pénztárak után járó állami támogatás. A nyilatkozatok alapján valószínű, hogy a korábban megkötött szerződések támogatása továbbra is jár majd, de aki nem bízik ebben, annak érdmes minél előbb megkötnie a lakástakarék szerződését. A 30 százalékos jóváíráshoz azonban nem árt sietni a szerződés megkötésével.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) keretein belül 10 éven belül új lakáshoz juthatunk majd, azonban az új rendszer bevezetése miatt csökkenhet a lakástakarék pénztárak (LTP) állami támogatásának mértéke. A kormányzati ígéret szerint nem módosulnak a feltételek, viszont aki ebben nem bízik, annak érdemes minél előbb megkötni a 30 százalékos jóváírást biztosító szerződést.

Hol érdemes most LTP-t nyitni?

A lakástakarékok megtakarítási futamidejétől függ a hozam, minél rövidebb a megtakarítási időszak, annál magasabb az EBKM (egységes betéti kamatmutató). A négy éves konstrukciók kivétel nélkül 10 százalék feletti, fix hozammal kecsegtetnek. Ha azt vesszük, hogy fix hozamunk lesz, akkor a 10 éves lakástakarékok 4-5 százalékos hozama sem számít rossznak. A termékek összehasonlítása azonban nem olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik.

Ha csak a megtakarításokat hasonlítjuk össze és a futamidő végén felvehető fix hitellel nem kalkulálunk, akkor három szempontot kell figyelembe venni:

  • A futamidőt,
  • Az EBKM-et és
  • A megtakarítás végén felvehető összeget.

Ebből a szempontból az OTP megtakarítása nyújtja a legmagasabb hozamot, a képet azonban árnyalja, hogy a futamidő mindössze 3 év és 9 hónap, így a fajlagos hozamban van jelentős előny az állami támogatás jellege miatt. Az Erste a Fundamenta és az Aegon EBKM-je valamivel alacsonyabb, de még így is 10 százalék feletti, az első kettőnél ráadásul az alacsonyabb hozammutató részben a hosszabb futamidőnek is köszönhető. Ezért cserébe viszont magasabb a felvehető összeg, hiszen a befizetés is több a megtakarítási időszak alatt.

Érdekes, hogy az Aegon EBKM-je alacsonyabb az OTP-nél, mégis szinte pontosan ugyanakkora a felvehető összeg. A négy éves futamidejű termékeknél tehát nem találunk olyan megtakarítást, ami kiemelkedne a többi közül, így ennél az dönthet, hogy melyik szolgáltató a legszimpatikusabb számunkra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 10 éves futamidejű termékeknél viszont más a helyzet. Annak ellenére, hogy a Fundamenta futamideje három hónappal hosszabb, ennek a megtakarításnak a legmagasabb az EBKM-je. A többi szolgáltatónál viszont nem találunk jelentős eltéréseket, azonos futamidő mellett csupán párszáz forintos különbségek vannak a felvehető összegben.

Mire figyeljünk az LTP kiválasztásánál?

  • Az EBKM ugyan lényeges tényező a kiválasztáskor, azonban ezzel együtt nem árt megnézni azt is, hogy milyen futamidejű a termék, ebben ugyanis néhány hónappal eltérhetnek a szolgáltatók a megadott futamidőtől.
  • A lakáscéljainkhoz érdemes igazítani az LTP futamidejét, egyrészt aszerint, hogy mikor szeretnénk felhasználni a megtakarított összeget, másrészt aszerint, hogy mikor gyűlik össze a céljainkhoz szükséges pénz.
  • A felvehető összeg mellett a futamidő végén igényelhető fix kamatozású hitellel is számolhatunk. Ezzel ugyanis a legtöbb esetben a lakásra költhető pénz a duplájára, vagy akár nagyobbra is nőhet.
Pénzcentrum vélemény
A jelenlegi kamatok mellett az egyik legjobb megtakarítási lehetőség az LTP, azonban a NOK részletei még nem ismertek. Ha nem új lakást vennénk (vagy építenénk), akkor a lakástakarék a megfelelő választás. Ha viszont a NOK a későbbiekben olyan jelentős kedvezményt nyújt, hogy megéri átlépni, akkor egy most megkötött LTP-t akár fel is mondhatunk, és beléphetünk az új rendszerbe. Ilyenkor az eddigi befizetés utáni állami jóváírást elbukjuk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem