21 °C Budapest

Fogadjunk, hogy emiatt még Te is letennéd a cigit!

2015. október 7. 14:00

Szinte hihetetlenül hangzik, de aki képes felhagyni a dohányzással, egy év alatt összespórolhat annyit, amiből már megengedhet magának egy tengerparti nyaralást, vagy néhány év alatt akár egy  új lakást is. A Pénzcentrum mutatja, mennyibe fáj ez a káros szenvedély, és mi mindenre lehet spórolni a leszokással.

Az idén áprilisban megjelent Európai lakossági egészségfelmérés  Magyarországra vonatkozó adatai szerint a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzik, szemben a 2009-es 31 százalékkal. Ez pozitív eredménynek tűnik, azonban valójában a rendszeres dohányosok száma nem változott, csupán az alkalmi dohányosok aránya esett vissza.

Magyarország a dohányzással összefüggő halálozás tekintetében sajnálatos módon előkelő helyen szerepel az uniós listán. A tüdőrák halandóságban éllovas, a dohányzással szintén összefüggő keringési betegségek okozta halálozásban pedig benne van a TOP 5-ben -derül ki a KSH adataiból.

Nem csak egészségi, hanem gazdasági szempontból sem előnyös az éves szinten komoly összegeket felemésztő dohányzás, ugyanis a megromlott egészségi állapot az egészségügyi ellátások gyakoribb igénybevételéhez, illetőleg a táppénzes napok számának emelkedéséhez vezethet.

Nem is beszélve az olyan járulékos költségekről, mint például az egészségügyi- vagy életbiztosítás, ami a dohányosoknak jellemzően drágább. Ezeket a tényeket csak tetőzi, hogy évente akár annyi pénzt meg lehet spórolni a leszokással, ami egy álomnyaralásra, vagy hosszabb távon akár egy új lakásra is elég lenne.

Mennyi az annyi?

Míg 1996-ban 150 forintba sem került egy doboz cigaretta, addig ma nem igazán ússzuk meg ezer forintnál olcsóbban. Kevesebb, mint tíz év leforgása alatt közel tízszeresére nőttek a dohányárak, a drasztikus növekedés főképpen 2011 óta szembeszökő.

A drágasága ellenére azonban továbbra is sokan vannak, akik nem hajlandóak lemondani a káros szenvedélyről, pedig az egészségügyi szempontokon felül pénztárcabarát döntés is lenne. A Pénzcentrum kiszámolta, mennyit lehetne megspórolni, ha nem gyújtanának rá többé az aktív pöfékesek.  Hogy egyszerűbb legyen a matek, ezer forintot számoltunk fel egy doboz cigaretta árának, így kijött, hogy ha minden nap egy doboz cigarettát füstölünk el, az körülbelül

havi 30 ezer forintos, évente pedig 360 ezer forint kiadást jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelenlegi várható élettartamot figyelembe véve, ami  Magyarországon 78,7 év nők, és 71,6 év férfiak esetében, ha  valaki 20 éves korától élete végéig dohányzik, azaz megközelítőleg 50 éven át, akkor ennyi idő alatt nem kevesebb, mint

18 millió forintot költ dohányzásra.


Mi mindenre lehetne költeni ennyi pénzt?

Ennek igazából csak a képzelet, és természetesen az egyéni igények szabnak határt, de itt van néhány ötlet:

  • Havi szinten 30 ezer forint többletből már lehetőség van beiratkozni egy nyelvtanfolyamra, vagy egy magán nyelvtanárt fizetni. Kipróbálhatunk új hobbikat, eljárhatunk fitness terembe, elutazhatunk egy hosszú hétvégére a családdal, vagy hétvégenként ehetünk étteremben.

  • Éves szinten 360 ezer forint elég néhány új bútorra, energiatakarékos háztartási gépekre, vagy akár egy hosszabb tengerparti nyaralásra. Jó ötlet lehet megtakarítani a gyerekek taníttatására is, vagy befektetni ezt az összeget. Érdemes több különböző termékbe fektetni a pénzünket, népszerűek például az alacsonyabb kockázattal bíró lakossági állampapírok, a mérsékelten kockázatos befektetési jegyek, illetve a kombinált betétek is.

  • Ha pedig hosszabb távban gondolkodunk, és tovább teszünk félre, akár 18 millió forintot összegyűjtve, akkor abból a pénzből lecserélhetjük az autót, vehetünk egy új lakást, vagy akár elmehetünk egy Európa körútra a nyugdíjas években.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm