14 °C Budapest

Elárulta a gazdagság és a hosszú élet titkát Klapka György

2016. június 29. 16:53

Sokan kíváncsiak arra, hogy mi a hosszú élet titka és nagyjából ugyanennyien szeretnék tudni azt is, hogyan lehet meggazdagodni, Klapka György most mindkét kérdésre választ adott. A szorgalom mellett a takarékoskodás fontosságát emelte ki a legendás üzletember, arra viszont nem tért ki válaszában, hogy mivel érdemes megtakarítani.

Sokan kíváncsiak arra, hogy mi a hosszú élet titka, de a gazdagságot is sokan hajszolják, Klapka György többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt. Ugyan a legendás üzletember rengeteg pénzt keresett és keres most is, a háza nehezen mondható fényűzőnek.

A gazdagság receptje a szorgalom és szorgalom és szorgalom és spórolni is kell persze, nem szabad szétszórni a pénzt. A hosszú élet titka pedig a kemény fizikai munka

- mondta a Klapka György a Story Extrának.

Takarékoskodni viszont nem is olyan könnyű, sokszor inkább elköltjük a pénzünket, ráadásul terméket választani sem egyszerű, ugyanis számos lehetőség közül választhatunk. Ezek eltérő hozammal kecsegtetnek, ráadásul a futamidő kiválasztása sem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

Bankbetétek

Az alacsony kamat ellenére még mindig a legnépszerűbb megtakarítási formának számítanak a bankbetétek, a bankszámlák mellett ezek a legismertebb banki termékek. Ugyan az átlagos kamatláb már 1 százalék alatt van, azonban egyes pénzintézetek még mindig kínálnak kiugró ajánlatokat, így náluk érdemes lekötni ezeket. A betétek egyébként nemcsak a kamat miatt jók, sokan a pénzük beosztására használják fel, mivel netbankon keresztül ingyenesen leköthetők és feltörhetők.

Állampapírok

Egyre népszerűbbek a lakossági állampapírok, a féléves és egy éves változatok egyébként a bankbetét helyett vagy mellett is kiváló alternatívát jelentenek. Ha hosszabb távra szeretnénk megtakarítani, akkor a Prémium vagy a Bónusz Magyar Államkötvényt érdemes megvásárolni, ezek 3 és 5, illetve 4, 6 és 10 éves futamidőre elérhetők.

Lakástakarék pénztárak

Előbb-utóbb a legtöbbünk új lakásra vágyik, vagy a jelenlegit szeretné felújítani, ehhez viszont több millió forintra is szükségünk lehet. Emiatt viszont népszerű megtakarítási lehetőséget nyújtanak a lakástakarék pénztárak (LTP), mivel a befizetett összegeink után 30 százalékos állami jóváírást kapunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyugdíjcélú megtakarítás

Magyarországon három nyugdíjcélú megtakarítás közül választhatunk:

  • A nyugdíjbiztosítás,
  • Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és
  • A nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) közül.

Mindhárom termék 20 százalékos adójóváírást biztosít a befizetett összegek után, ami gyakorlatilag a hozamainkat növeli. A nyugdíjcélú megtakarítás egyébként mindenképpen hosszabb távú elköteleződést jelent, mivel csak nyugdíjba vonuláskor kapjuk meg a termékek által biztosított összes előnyt.

A három termék között az egyik legjelentősebb eltérés abban áll, hogy mennyire nekünk kell meghozni a befektetési döntéseket. A NYESZ esetén ugyanis minden esetben mi döntünk a befektetéseinkről, a nyugdíjbiztosításoknál egy tanácsadó segít az eszközalapokból álló portfólió kialakításában, míg az ÖNYP esetén a vagyonkezelés terheit a szolgáltató leveszi a vállunkról.

Befektetési alapok

Egyre többen fedezik fel maguknak a befektetési alapokat, ezek ugyanis akár kis összegtől megvásárolhatók, mégis sokféle befektetést ötvöznek. A legbiztonságosabbak a pénzpiaci alapok, igaz, jellemzően ezeknek a legalacsonyabb a hozama is. A kötvényalapok ugyan az elmúlt időszakban jól hoztak, viszont emelkedő hozamkörnyezetben akár veszteséget is elkönyvelhetünk rajtuk. A részvényalapot viszont kizárólag hosszútávú befektetésnek szabad vásárolni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm