Nem találja a helyét Csollány Szilveszter: főz, mos, takarít az olimpikon

2017. január 18. 16:57

Óriási siker volt a sydney-i olimpia Csollány Szilveszternek, majd világbajnoki címet is szerzett. Több próbálkozás és külföldi munka után azonban most nehezen találja a helyét. Magyarországon még mindig furcsa jelenségnek számít, ha a férfi a háztartásbeli.

Az olimpiai eredmények és a világbajnoki cím megszerzése után Csollány Szilveszter visszavonult a versenysporttól, a civil életben viszont nehezen találta a helyét. Volt idő, amikor anyagi gondokkal küzdött, és pultosként dolgozott. 

Végül Izlandon elismert tornászedző lett, de mivel a családja nehezen viselte a külföldi életet, hazaköltöztek. Ezután egyedül utazott az olimpikon Svájcba, de visszatért Magyarországra, mert nagyon hiányzott neki a családja. Jelenleg háztartásbeli, de szeretne visszatérni az edzői pályára - írja a Blikk.

Nem mindennapi Magyarországon, hogy az apa háztartásbeli legyen, nehezen emészti ezt meg a társadalom. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának felmérése szerint itthon még mindig domináns az a kép, hogy a nőknek kell alapvetően a házimunkával és otthonteremtéssel foglalkozniuk, a férfi pedig a családfenntartó.

Ez a kép viszont gyakran nagy problémákat okoz, mert mi történik, ha a többet keres, mint a férje? Vannak olyanok, akik megsebzettnek vélt férfiasságukat úgy gyógyítják, hogy még kevesebb házimunkát végeznek, mint általában, mutatva, ki is az úr a háznál.

A vizsgált helyzetek közül mindösszesen hárman voltak a tradicionális, azaz hagyományos családmodell követői. Ezekben az esetekben a nő hiába került fő kenyérkereső szerepbe, nem viselkedett családfőként. Elfogadta, sőt volt, hogy el is várta, hogy a férfi besegítsen a házimunkába, de azért nagy változás nem következett be abban, hogy önmaga végezze el a munkák oroszlánrészét.

Olyan esetek is vannak, amikor egymás igényeit felmérve, igazi társként viselkednek a párok egy-egy megváltozott élethelyzetben. A huszonkét vizsgált eset közül a kutatók négy megkérdezett esetében azonosítottak egyenlőségpárti, azaz egalitárius párkapcsolatot. Bár mindannyian más-más szociális közegből származtak, három esetben az első komolyabb párkapcsolat alakult házassággá, míg egy nő már a második házasságában élt, amit a kutatók úgy értelmeztek, hogy egy korábbi hibát próbál kijavítani.

Jellemző, hogy ezekben a kapcsolatokban nem a hagyományos nemi szerepek alapján alakították ki a szabályokat, hanem egymással megbeszélve, az egyéni szükségletek és lehetőségek alapján. Ezekben az esetekben úgy tűnt, hogy már a partnerválasztásnál fontos szempont volt, hogy a másik, házimunkáról és nemi feladatok megoszlásáról alkotott képe semmiképpen ne legyen akadálya a nő karrierjének, különös tekintettel a gyermekvállalás utáni időszakra.

Hét megkérdezett olyan családban él, ahol fiatalon nekikezdtek egy leginkább hagyományosnak mondható családmodell építésébe, ám a körülmények közbe szóltak és kénytelenek voltak váltani. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(...) az anyám mindig azt mondta, hogy a nők mindig maradjanak nők (...) mire hazajön [a férjem] az ételnek készen kell lennie az asztalon (...) volt egy pont, amikor rájöttem, hogy lehet, hogy nem ez a dolgok rendje

- mondta egy megkérdezett, aki neveltetése miatt kész lett volna hagyományosabb női szerepben leélni az életét, de ma ezt már meghaladottnak, sőt bántónak tartja. A férje ugyanis azóta, hogy elvesztette állását, csak átmeneti jelleggel tud elhelyezkedni és nem tud olyan biztonságot nyújtani a család számára, amit a nő indokoltnak tartana.

Egy másik családanya viszont iszonyú teherként éli meg új szerepét. Férje karrierje leszállóágra került, és az elmúlt években hiába számíthat férjére a gyereknevelés terén, az új helyzetet nem tartja normálisnak.

A kutatók azonosítottak egy negyedik mintát is, amelybe nyolc megkérdezett asszonyt passzíroztak be. Ezt a kategóriát tudatos szerepváltóknak nevezték el, és ebbe a kategóriába leginkább jó anyagi helyzetben lévő családok kerültek. Sokaknak ez a kapcsolat már a második vagy harmadik házasságuk volt és voltak, akiknek az előző kapcsolatuk pont azért romlott el, mert a férjük nem tudta elfogadni, hogy felesége karrierre vágyik.

A kutatás szerint azokban a kapcsolatokban a legboldogabbak az emberek, ahol mindkét fél ugyanazt gondolja a nemi szerepekről.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem