Botrány a magyar cégeknél: ezért titkolják, ki, mennyit keres?

Pénzcentrum
2016. október 27. 05:38

Ma Magyarországon a legtöbb cégnél nem publikus, hogy ki mekkora fizetésért dolgozik. Vannak olyan munkahelyek, ahol nem is igazán foglalkoznak ezzel a dolgozók, míg máshol pletykák, és folyosói találgatások központi témája. Sőt, sok cég elvárja a dolgozóitól, hogy tartsák titokban, hogy mennyit keresnek. De vajon jó, ha tudjuk, ki mekkora a fizetése? Vagy egyáltalán miért titok? Ennek jártunk utána.

A fizetések titkolása része a vállalati kultúránknak. Úgy szocializálódtunk, hogy természetesnek vesszük: egyenlő munkáért nem jár egyenlő bér, még ha ez bántja is az igazságérzetünket. Belénk nevelték, hogy a fizetésről beszélni bizalmas dolog, és az átláthatóság valójában csak napjainkban kezd értékké válni.

Mire föl a nagy titok?

Hatalmas feszültséget szül, és a szervezeti krízis melegágya lehet, ha kiderülnek a fizetések. Abban az esetben, ha mindenki ugyanakkora összeget kap, akkor is, de a mai piacgazdaságban nem ez a mérvadó. Éppen ezért, a "nyugalom érdekében" inkább bizalmasan kezelik a cégek a fizetéseket. A másik indok általában az üzleti titok, mert ha a konkurencia megtudja, akkor elindulhat egy átcsábítási hullám - munkaerőhiányban pláne - picit ráígér a másik, és már el is vesztettek egy jó szakembert. Vagy elindul az egymásra licitálás. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen nem a pénz az egyetlen, ami az adott cégnél tartja a munkavállalókat.

Nézzük meg a lehetséges opciókat. 

Ha a cég titokként kezeli a fizetést, és a dolgozók valóban nem tudják, hogy ki mennyit visz haza, akkor elindulhatnak a találgatások, pletykák és a "folyosói híradó". Általában - főleg a főnökök fizetése esetén - jóval magasabb összeget saccolnak, mint ami a valóság.

És ha a beosztottak szerint egy problémát nem jól kezel a vezető, vagy nem megfelelő körültekintéssel, akkor elhangozhat, hogy: ha annyit keresnék, engem sem izgatna.

Egy másik szituáció, amikor ugyan titkosak a bérek, de a kollégák vagy megbeszélték egymás között, vagy kiszivárogtak az infók. Az ebből adódó esetleges szervezeti feszültség ugyanúgy kialakulhat, csak mindez a vezetőség háta mögött történik. Vagy tud róla, de inkább a struccpolitikát alkalmazzák.

Tegyük fel, hogy egyszer csak elmondják/kiszivárog, vagy soha nem is kezelték titokként, hogy pontosan ki mennyit keres az adott cégnél. Ez lehet nagyon pozitív: az azonos pozícióban lévők szinte ugyanannyit keresnek, tapasztalat és a vállalatnál töltött idő alapján látható differencia. Ennek viszont az ellenkezője is kiderülhet: mindenki olyan bért kap, amit ki tudott magának harcolni az állásinterjún, vagy utána, és semmilyen összefüggésben sincs a tudással, tapasztalattal, teljesítménnyel, vagy a feladatok mennyiségével és fontosságával.

Az átláthatóságnak itthon nincs kultúrája, ma kezd értékké válni" 

- mondta Fülöp Zoltán kisvállalati PR szakértő. - A kkv-knál az is fontos, hogy alapelvek szerint építsék fel a béreket, átlátható legyen, és a teljesítményt is figyelembe vegyék, különben egy idő után gátolja a cég növekedését, amellett, hogy sok feszültséget is generálhat - mondta. 

Tényleg tudni akarod?

Melyik cégnél dolgoznál szívesebben? Ahol több pénzt kapsz, de cégen belül te keresed a legkevesebbet, vagy ahol kevesebb pénzt ajánlanak, de a tiéd lenne az egyik legmagasabb fizetés? Ezt a kérdést feltették egy nemzetközi kutatásban is, a válaszadók többsége pedig a második opcióra voksolt. Itt jól látszik, hogy nem csak az a fontos a munkavállalóknak, hogy mekkora összeget visz haza, hanem az is, hogy a kollégáihoz viszonyítva ez milyen szinten áll.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A fizetés őszinteség és bizalom kérdése is: megbízom a főnökömben, és elhiszem neki, hogy jó döntéseket hoz, a cégért dolgozik, és akkor nem kérdőjelezem meg, hogy miért annyit kapok, amennyit. Vagy meg tudom vele beszélni, hogy miért annyit kapok, esetleg tudunk rajta változtatni is. Emellett még fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a saját értékükkel, sem alul, sem felül nem szabad értékelni a saját piaci árukat" - mondta Lerf Andrea HR-szakértő.

Versenyképes fizetés

Az álláshirdetéseknek legalább a 80 százalékában a fizetéshez annyit írnak, hogy versenyképes. Ez annyira általános, semmitmondó és elcsépelt, hogy a jelentkezőnek csak annyit mond: fogunk adni fizetést, nem ingyen kérdjük a munkádat. Ennél többet viszont nem árul el.

Ha beleírják a konkrét fizetést is az álláshirdetésbe, az jó értelemben meg is szűri a jelentkezőket. Mindenki értékeli az őszinteséget, és le lehet írni, hogy ekkora fizetést adunk, viszont ilyen jutalmak, feltételek és környezet vár, valamint értelmes munka. Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a cégek a fizetésnek, nem a pénz az egyetlen, ami befolyásolja a jelentkezők döntését" 

- mondta Fülöp Zoltán.

Az állásinterjún is nehéz ügy, amikor a fizetésigényre terelődik a szó, ha nem egy előre meghatározott összeg szerepel a hirdetésben, vagy nincs információja a jelentkezőnek arról, hogy az adott cégnél az adott pozícióban milyen pénzeket lehet keresni. Ehhez ma már több weboldal és adatbázis is adhat támpontokat, ha ez ember végez egy kis kutatómunkát. 

A fiatalok szeretik, ha minden átlátható és megvannak a keretek. Ebbe az irányba tartunk, de még mindig kényes kérdésnek számít"

 - mondta a HR-szakértő.

A digitalizáció ezen a téren is jelentős változást hozhat, az egész munka struktúrája átalakul, és a fizetések sem maradnak majd a régiben. Vélhetően egy idő után megszűnik majd a titkolózás, és átláthatóbbak lesznek a fizetések, persze ez az adott vállalat kultúrájától is függ.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem