Átlagkeresetek a környéken: vajon hol állunk a listán?

Pénzcentrum
2015. július 4. 07:01

Óriási különbségek mutatkoznak az átlagkeresetek és a minimálbérek között a környező országokban. Oroszországban például az átlagkereset majdnem tízszerese a helyi minimálbérnek. A legjobban az osztrák munkavállalók járnak, ott a legmagasabb a minimálbér, az átlagfizetésről nem is beszélve. Magyarországon majdnem másfélszer akkora az átlagkereset, mint a minimálbér.

Magyarország a szomszéd államok, Görögország, Oroszország, Ukrajna, valamennyi volt jugoszláv utódállam, valamint a Baltikum államainak és Albánia összehasonlításában nem mutat könnyű megélhetési lehetőségeket a Mazars adótanácsadó cég adatai szerint. Különösen akkor érezhetjük ezt, ha összevetjük az átlagkeresetekre vonatkozó adatokat.

Míg ez az összeg Ausztriában bruttó 2 633 euró, azaz 828 ezer forint, addig nálunk mindössze 830 euró, ami mostani árfolyamon számolva 260 ezer forint (Ez a Mazars adata, azt azért tegyük hozzá, hogy a KSH június közepén megjelent adatsorában a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozóan még kisebb összeg, bruttó 241 600 forint szerepel mint magyar átlagkereset. Illetve az árfolyamkülönbaégek a számítás időpontjában is eltérő összegeket eredményezhetnek.)

De nem Magyarországon a legalacsonyabbak a fizetések. Rosszabbul járnak a Macedón Köztársaság munkavállalói, ők átlagosan bruttó 517 eurót, azaz 163 ezer forintot visznek haza havonta. Az albánoknak sem jobb, náluk 400 euró, 126 ezer forint az átlagbér. A legrosszabb az ukrán munkavállalók sora, náluk 267 euró az átlagkereset, azaz adózás nélkül 84 ezer forintot keresnek. Bár tegyük hozzá azt is, az sem mindegy, hogy mennyi adó jön le az adott bruttó fizetésből. Ez nyilván árnyalja a képet. Illetve az sem mindegy, mi jön ki az adott országban abból a fizetésből, hogyan viszonyulnak az árak a bérekhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Óriási különbségek vannak egyébként a minimálbérek és az átlagkeresetek között is országonként. Oroszországban például az átlagkereset majdnem tízszerese a minimálbérnek. Az ukrán minimálbér csupán 41 euró, azaz 13 ezer forint. Ennek több mint hatszorosa az átlagkereset, 267 euró.

Ausztriában járnak a legjobban a munkavállalók, ott a legkisebb a különbség a minimálbér és az átlagkeresetek között, mindössze 945 euró. A minimálbér majdnem 548 ezer forintnyi euró. Az összehasonlítás egyébként sokkoló, a magyar minimálbér körülbelül 438 ezer forinttal kevesebb(!) ennél. Magyarországon egyébként majdnem másfélszer akkora az átlagkereset, mint a minimálbér.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem