Itt az év autósbotránya: 100 ezret is spórolhatsz vele

2015. október 10. 13:00

A Volkswagen botránynak köszönhetően az autógyár régebbi járművei is veszítettek értékükből, már most jelentősen olcsóbban kaphatunk VW-ket, ráadásul az áresés még jelentősebb lehet. Persze nem mindenkinek éri meg most autót venni, de mutatunk egy okot, ami miatt mégis most érdemes lecserélni a régi kocsinkat.

A Volkswagen (VW) dízelbotránya miatt csak Európában 3,6 millió autóban kell alkatrészt cserélni. Emiatt várhatóan csökkenni fog az autók teljesítménye, de cserébe a dízelmotoros használt Volkswagenek ára akár jelentősebb mértékben is csökkenhet.

Ha a szeptemberi használtautó adatokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy míg az összes használt autót tekintve az árak 2,8 százalékkal nőttek, addig a VW dízelei 0,2 százalékkal csökkentek, vagyis a különbség más használtautókhoz képest 3 százalék. Ez azt jelenti, hogy egy 3 millió forintos VW-n most közel 100 ezer forintot spórolhatunk más márkájú, hasonló árú gépkocsihoz képest.

Milyen botrányról van szó?

A Volkswagen a dízel meghajtású motorok vezérlőegységét úgy módosította, hogy a károsanyag kibocsátási tesztek során a motor úgy működjön, hogy a lehető legkevesebb káros anyagot bocsássa ki. Az átlagos használat során persze másként működött az autó, így a mérésekhez képest jelentősen magasabb volt a szén-dioxid és nitrogén-monoxid kibocsátás. Ez természetesen szabályellenes, így az autógyártőnak nemcsak a jó hírneve sérült ezzel, hanem akár komoly büntetéseket is kaphat emiatt.

Nem véletlen az árcsökkenés

Nem véletlenül csökkentek már most az árak, és az is borítékolható, hogy további áresést kell elkönyvelnie a dízeles VW tulajdonosoknak. A menettulajdonságok ugyanis romolhatnak az alkatrészcsere után és a motor szoftvercseréje után (igaz, az autó továbbra is hibátlanul működik).

A teljesítményromlás, illetve a szervízeléssel járó macera miatt sokan mielőbb megszabadulnának Volkswagenjüktől, és ez bizony lenyomhatja az árakat.

Hogyan érdemes VW-t venni?

Akit az esetlegesen alacsonyabb teljesítmény és az (egyszeri) szervízeléssel járó macera nem zavar, annak bizony megérheti most beruháznia egy használt Volkswagenbe. Persze nem mindenkinek van meg a kellő fedezete az autóvásárláshoz, ilyenkor érdemes a bankoktól kölcsönt felvenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha hitelt veszünk fel az autónk kifizetéséhez, akkor most korábban nem látott alacsony kamatokkal számolhatunk. Ugyan új autóknál akár 7 százalék körül is alakulhat a kölcsönünk teljes hiteldíj mutató (THM), de még a használt autók esetében is 10 százalék körüli kamatokkal számolhatunk.

Míg a válság előtt az autóhitelek voltak népszerűek, addig mára az autófinanszírozás szinte kivétel nélkül zárt végű pénzügyi lízinggel folyik. Kiszámoltuk, hogy egy öt éves VW Passat, ami 3 millió forintba kerül, öt éves futamidő mellett mennyibe kerül nekünk havonta, ha 1,5 millió forintos önerővel vesszük meg az autót.

Ebben az esetben a legolcsóbb megoldást jelenleg a Budapest Bank ajánlja (31 642 forintos havi törlesztővel), de a többi pénzintézet ajánlata sem marad le tőlük sokkal, a legdrágább törlesztőrészlet is mindössze kétezer forinttal magasabb.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem