Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök a Reutersnek adott interjújában eközben természetesen megeresztett egy-egy megjegyzést Kína és az Európai Unió irányába is, mindkét felet azzal vádolta ismételten, hogy manipulálják devizájuk árfolyamát.

Trump megfogalmazása szerint nincs igazán elragadtatva azzal a teljesítménnyel, amit a Fed saját jelöltje, Jerome Powell jegybankelnökké választása óta nyújt. Szerinte a Fed többet tehetne az amerikai gazdaság élénkítése érdekében.

Az amerikai elnökök az elmúlt évtizedekben meglehetősen ritkán fogalmaztak meg kritikát a Fed monetáris politikájával kapcsolatban, hiszen klasszikusan a jegybanki függetlenséget a szakértők a gazdasági stabilitás egyik nélkülözhetetlen feltételének tartják. Trump azonban kijelentette, hogy a jövőben is kritizálni fogja a Fed döntéseit, annak ugyanis szerinte nem kellene tovább emelnie az amerikai kamatokat. Trump már júliusban is megfogalmazott hasonló kritikát, s most is megerősítette, a jegybaknak alkalmazkodóbbnak kellene lennie kamatdöntései meghozatalakor.

Nincs elragadtatva

Nem vagyok elragadtatva ezektől a kamatemelésektől - fogalmazott Trump a Reutersnek. Az elnök szavaira némileg gyengültek az amerikai részvényárfolyamok, s a dollár tovább gyengült a vezető devizákból alkotott kosárral szemben.
Trump, aki egyébként már elnökjelöltként is úgy érezte, minősíteni kell a jegybank monetáris politikáját most arra panaszkodott, hogy míg ő a kereskedelempolitikai tárgyalások során az amerikai érdekek mentén lép fel, addig a Fed eközben nem támogatja ilyen irányú erőfeszítéseit.

Nagyon erőteljesen és keményen tárgyalunk más nemzetek képviselőivel, s nyerni fogunk. Azonban ezen tárgyalások alatt több támogatást is kaphatnék a Fedtől. A többi országban (a jegybankok) alkalmazkodnak - mondta a Reutersnek nyilatkozva az elnök.

A Fed idén eddig két ízben emelte irányadó kamatát, s a jelenlegi várakozások szerint Így tesz majd szeptemberben is, hiszen az amerikai fogyasztói árak júliusban éves szinten már 2,9 százalékkal nőttek, miközben a munkanélküliségi ráta 20 éve a legalacsonyabb szintre, 3,9 százalékra süllyedt. A Fed 2015 végén kezdte el a kamatok emelkedését, miután azt megelőzően a 2008-as pénzügyi válságot követően hat évig rekord-alacsony szinten tartotta azokat.

Trump megjegyezte, Kína tudatosan manipulálja a jüan árfolyamát, hogy válaszoljon az amerikaiak által kivetett büntetővámokra. De az interjúban kijelentette, hogy az euró árfolyamát is tisztességtelenül manipulálják. Szerinte a kereskedelmi háborúban érintett ellenfelek jelenleg alkalmazkodni próbálnak ahhoz a helyzethez, hogy dollármilliárdokat kényszerülnek befizetni az amerikai költségvetésbe. Az amerikai monetáris politika viszont nem teszi ezt, ennek ellenére Trump szerint nyerni fognak ebben a harcban.

Bár Trump már a múltban is hol burkoltabban, hol nyíltabban tisztességtelen árfolyambefolyással vádolta meg Kínát, azonban kormánya eddig hivatalosan nem nevezte Kínát árfolyam-manipulátornak.

Érthetnek a szóból

A Fed mindenesetre eddig nem kommentálta Trump megjegyzéseit. Jerome Powell még a múlt hónapban nyilatkozott úgy, hogy a Fednek nagyon hosszú időkre visszanyúló hagyományai vannak függetlensége tekintetében, s kiemelte, a Trump kormányzattól sem érkezett irányában semmilyen olyan jelzés, ami miatt aggódnia kellene e tekintetben.

Továbbra is folytatjuk tevékenységünket úgy, hogy az szigorúan politikamentes maradjon, úgy, hogy nem kell közben politikai kérdésekkel foglalkoznunk, s így tudjuk a Kongresszus által adott megbízásunkat a legjobban teljesíteni - emelte ki a Fed elnöke.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint kicsi a valószínűsége, hogy a Fed döntéshozó testületének tagjait befolyásolnák Trump hasonló kitörései. Ugyanakkor hét tagú elnökségben hamarosan üresedések lesznek, s a jelöltek számára már egyértelmű a jelzés. Vagy támogatják a lazább monetáris politikát, vagy nézzenek inkább más állás után - mondta a hírügynökségnek Guy LeBas, a Janney Montgomery kötvénypiaci stratégája.

Trump a kérdésre, hogy hisz-e a jegybanki függetlenségben annyit mondott: Úgy vélem, a Fed azt teszi, ami a legjobb az amerikai gazdaságnak. És hogy elégedett vagyok-e a választásommal? Hadd válaszoljak erre a kérdésre hét év múlva - utalt Jerome Powell kinevezésére.

A szigorítást már rég beárazták

A dollár árfolyammozgása, főleg az euróval szemben eközben nem nagyon támasztja idén eddig azt alá, amit Trump állít. Bár az amerikai fizetőeszközzel szemben idén a kínai jüan valóban sokat veszített értékéből, azonban ugyanis már az euróról nem mondható El. Az euró dollár keresztárfolyam a 2017 január eleji 1,04 körüli szintről elstartolva idén februárban 1,24 fölé emelkedett. Ez a dollárgyengülés februárban megszakadt, s egészen 1,15 alá süllyedt vissza az euró/dollár keresztárfolyam. Ebben, az utóbbi hónapokban bekövetkezett eurógyengülésben azonban megfigyelők szerint legalább akkor szerepe volt a Trump által erőltetett kereskedelmi háborúnak, mint a Fed monetáris politikájának.

A befektetők ugyanis már évek óta azt hangoztatják, hogy a Fed kamatemelései következtében és a nagy jegybankok monetáris politikájának távolodása miatt a dollár erősödésre van ítélve (az ECB még lazít, a FED szigorít. Pont ez a nézet adta a hajtóerejét a 2014 második felében bekövetkezett nagy dollárerősödésnek, amely azonban az euró/dollár keresztárfolyamban a paritás fölött megállt, s a következő években csak sávozni tudott a keresztárfolyam.

Hosszabb távon már gyengülő trendben a dollár
Kép: Forrás:Saxobank

 

A dollár erősödő trendje az euróval szemben tavaly nyár végé tört meg véglegesen, s a zöldhasú immár gyengülő trendben van az euróval szemben, még akkor is, ha február óta jelentősen visszaerősödött. Mindez igaz lesz addig, amíg a keresztárfolyam át nem töri lefelé az 1,08-as szintet. Amíg ez nem történik meg, addig arra kell számítani, hogy hosszabb távon a jelenleginél gyengébb dollárárfolyam lesz majd a jövőben a közös európai devizával szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!