Ha a feltörekvő piaci befektetők nem is nagyon, az amerikai részvényeket vásárlók viszont annál inkább elégedetten szemlélhetik a Törökországi válság devizaválság egyre mélyebbé válását - vonja le a következtetést a történelmi példák alapján Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest Marketwatchon rendszeresen publikáló szakértője. Az ok szerinte egyszerű, ha valahol a világon egy fertőzésveszéllyel fenyegető devizaválság alakul ki, akkor arra a nagy jegybankok szinte biztos, hogy pótlólagos likviditás biztosításával válaszolnak, ami kedvező a részvényárfolyamoknak.

A viszonylag túlságosan is leegyszerűsített gondolatmenetet a szakértő szerint igazolják a historikus adatok. Jó példa erre a 2009 végén kirobbant görög adósságválság is. Akkoriban az általános vélekedés az volt, hogy a görög adósságválság végül majd az eurózóna és az Európai Unió visszafordíthatatlan dezintegrációjához vezet, s ettől majd összeomlik a világ pénzügyi rendszere. Ehhez képest az S&P 500-as részvényindex azóta hatalmas emelkedést produkált és több száz százalékkal áll magasabban, mint akkor - írja Hulbert.

Szinte mindig bejött

De nem csak ez az egyetlen példa, az amerikai részvénypiacon az azt megelőző 20 évben is rendszeresen komoly emelkedés következett a világ különböző részein kirobbant deviza- és adósságválságokat követően. Az érdekes az, hogy az S&P 500-as részvényindex az 1994-es mexikói válságot, a dél-kelet ázsiai 1997-es válságot, az 1998-as orosz válságot és a 2001-es argentin válságot követően is hosszabb távon hasonlóan viselkedett. A válság kirobbanását követően egy évvel az S&P 500-as index 17 százalékkal állt feljebb, mint a válság mélypontján, két évvel később 35 százalék körül volt az átlagos nyereség.

Természetesen azt Hulbert is elismeri, hogy az adott pillanatban a befektetőket foglalkoztató válság mellett számos más tényező is befolyásolja a részvénypiacok teljesítményét, s épp ezért óvakodni kell attól, hogy néhány példából nagyon messzemenő következtetéseket vonjunk le. A nagy jegybankok, élükön a Feddel természetesen nem mindenhatóak és mindentudók, azonban a saját eszközeikkel mindent megtesznek, hogy a mostani török válsághoz hasonló krízishelyzetekben megőrizzék a pénzügyi rendszer működőképességét. Ez pedig rendszerint jót tesz a részvénypiacnak - véli a szakértő.

Ez történt csütörtökön

Törökország egyelőre nem tudott maradéktalanul úrrá lenni a káoszon. Az egy amerikai lelkész elítéléséből kirobbant mini kereskedelmi háború még jobban felerősítette a legnagyobb folyófizetési mérleg hiány miatti piaci ütéseket. Csütörtök délután a piacok mind arra figyeltek, hogyan próbálja meg megnyugtatni a befektetőket Berat Albayrak török pénzügyminiszter, aki 6000 fős telefonkonferenciát tartott a pénzembereknek. Igazi megnyugvást nem hozott, de a líra átmenetileg erősödni kezdett, benézett az 5,7 líra/dollár sáv alá is.

Albayrak legfontosabb bejelentése az volt, hogy Törökország nem kéri az IMF segítségét, valamint nem tervezi a tőkeáramlás korlátozását, vagyis bármikor ki lehetne menekíteni a bankokból a pénzeket. Azt mondta, a kormány legfontosabb célja, hogy a 15 százalékos inflációt visszaszorítsa az egyszámjegyű tartományokba. Valamennyire az is tompította a kritikus hangokat, hogy a bankokon nem rég végzett stresszteszt alapján a rendszer jó állapotban van. A pénzügyminiszter kijelentette, "erősebben jönnek ki ebből a válságból".

A bejelentésről szóló összefoglaló cikket itt olvashatja el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!