Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb alapkezelő cége a Blackrock optimistává vált az amerikai részvénypiac kilátásaival kapcsolatban, az európai tőzsdéket viszont leminősítette. A Reuters beszámolója szerint a cég vezető globális befektetési stratégája, Richard Turnill elsősorban az amerikai adócsökkentésekről, illetve az amerikai kormány kiadási terveiről vélte úgy, hogy az lendületet adhat az amerikai cégek nyereségnövekedésének. Rámutatott, hogy a mostani jelentési szezonban rekord magasan áll azon cégek aránya, akik felfelé módosítják saját nyereségükre vonatkozó előrejelzéseiket a lefelé változtatókhoz képest. Ezt a mutatót az elemző szerint 1988. óta számolják.

Turnill szerint a február eleji eladási hullám az amerikai részvénypiacon - az S&P 500-as index két hét alatt több, mint 10 százalékot esett - csak még vonzóbbá tette az amerikai részvényeket értékeltségi szempontból, ezért felülsúlyozásra minősítette az amerikai részvénypiacot három hónapos időtávon. Persze a szkeptikusabb megfigyelők szerint talán kicsit megkésett a szemléletváltás a cég részéről, az amerikai részvényeket ugyanis a BlackRock elemzői 2016 májusa óta semleges súlyozáson tartják, az S&P 500-as index viszont ebben az időszakban több, mint 30 százalékkal emelkedett.

Meggyőződésük, hogy az amerikai költségvetési kiadások növelése és az adócsökkentések pozitív hatásait még nem teljesen árazta be a piac. Ráadásul a bikapiac ezen fázisában a nyereségnövekedés dinamikája rövidebb távon sokkal többet nyom a latba. Úgy vélik, hogy ugyan az amerikai gazdaságban bekövetkezett pozitív fordulat már tükröződik az árfolyamokban, de az adóváltozások és a kormányzati költések hatásai csak erősítik a folyamatot.

A cég ugyanakkor az európai részvények minősítését semlegesre rontotta. Amint Turnill kifejtette, az európai cégek nyereségnövekedése szintén kedvező lehet a következő időszakban, de annak üteme várhatóan elmarad a többi régióétól, különösen az amerikai cégekétől.

Ez nem túl jó hír az európai részvényeket tartó befektetőknek. A legnagyobb európai részvények árfolyamát követő Stoxx 600-as részvényindex az elmúlt évtizedben hatalmas lemaradásban volt az amerikai S&P 500-as részvényindexszel szemben. A két mutató egymáshoz viszonyított teljesítményét mérő relatív erő mutató 2016 végén évtizedes mélypontot ütött, innen viszont a tavaly év eleji európai választásokat követően egy rally indult az európai részvények árfolyamában, amely során az európai összefogó index májusig mintegy 10 százalékkal felülteljesítette az amerikai indexet.

Stoxx600(USD)/S&P500
Kép: Napi.hu

Bár szeptemberben még a szakértők nagy része úgy gondolta, hogy az európai cégek nyereségmomentuma meghaladhatja az amerikaiakét, a jelek szerint a befektetők másképp döntöttek, és megkezdték tőkéjük egy részét kivonni az európai piacokról. Az EuroStoxx600 azóta is alulteljesíti az S&P 500-as indexet. Sőt, ennek a hosszútávú trendnek a megtörésére egyelőre technikai értelemben nincs jel.

A fotó forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!