Elég jól szerepeltek eddig idén a kisebb kapitalizációjú európai részvények a nagyokkal szemben. Tavaly az euró erőssége és a régió gazdasági fellendülése segítette ezeket a cégeket, idén pedig az, hogy a nagyobbakkal szemben viszonylag nagyobb a belföldi kitettségük, s így kevésbé érintik őket a kereskedelmi  korlátozások negatív hatásai - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A kisebb cégek és részvényeik viszonylag jó szereplése megosztja az elemzőket. A Deutsche Bank elemzői például nemrég felminősítették ezeket a részvényeket, mondván, jó az ellenálló képességük a kereskedelmi háború negatív hatásaival szemben. A Credit Suisse elemzői pont az ellenkezőt tették, eladásra javasolják őket. Szerintük a hitelmarzsok tágulása és az egyre romló nyereségesség miatt érdemes kiszállni ezekből a cégekből.

Ha nem eszkalálódik tovább a kereskedelmi háború, akkor az eurózóna és az Egyesült Királyság második féléves gazdasági kilátásai jobbak lehetnek. Ez jót tehetne a kis- és közepes kapitalizációjú vállalatoknak is - mondta a hírügynökségnek Edmund Shing, a BNP Paribas vezető globális részvény- és derivatív stratégája.

Természetesen hosszabb távon a kisebb kapitalizációjú részvényeknek illik felülteljesíteniük nagyobb társaikat, a nagyobb növekedési potenciáljuk miatt. Az árazásuk prémiuma jelenleg a nagyobb cégek részvényeihez képest jelenleg olyan magas, mint amire 2011 óta nem volt példa. Az ilyen, rázósabb piaci időszakokban ez viszont hátrány lehet, a befektetők egy része ugyanis ilyenkor úgy szeretné csökkenteni portfóliója kockázatát, hogy pont az ilyen részvények arányát igyekszik csökkenteni. Ehhez jön az, hogy ha recesszió nem is lesz az eurózónában, a régió növekedése tavaly már elérhette ebben a ciklusban a csúcsát - mondta Cyrille Collett. a CPR Asset Management szakértője.

Az összefoglaló szerint ha valaki mégis a kisebb- és közepes kapitalizációjú vállalatok közül szeretne befektetési célpontot választani, akkor talán az egészségügyi szektor lehet a jó választás. Az európai részvényekbe fektető alapok közül a legjobb hozamokat elérő alapokat kezelő Berenberg, a Montanaro Asset Management és Miton Group szakértői is ezen a véleményen vannak az összefoglaló szerint.

A JPMorgan legutóbbi, alapkezelői felméréséből mindenesetre az derül ki, hogy a kisebb részvényekbe fektető alapok kezelői egyelőre nem aggódnak, nagyon magas hányaduk az erre fordítható tőke teljes egészét befekteti, még ha a szektorválasztás valamivel defenzívebbé is vált az elmúlt időszakban.

Most még nem beszélhetünk a régióban recesszióról, vagy akár ehhez hasonlóról, mindössze a növekedés ütemének lassulásáról - magyarázta a pozicionáltságát a Montanaro egyik szakértője, aki az ilyen cégek relatív védettségét hangsúlyozta a kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásaival szemben. A Berenbergnél azt emelték ki, hogy egy lassuló környezeteben is van egy csomó olyan kisebb társaság, amely nagy növekedést képes elérni.

Több szakértő is azt hangsúlyozta, hogy a Mifid II. szabályozás életbe lépésével csökkent ezeknek a részvényeknek az elemzői lefedettsége. Ez azt eredményezi, hogy az ilyen részvényekbe fektetőknek több lehetőségük adódik a félreárazott részvényeket megtalálni, azonban nagyobb türelemre is lehet szükségük, hogy befektetésük termőre forduljon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!