Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az észt rendőrség becslései szerint az ország bankárai 2011 és 2016 között összesen 13 milliárd dollárnak megfelelő értékű, főként Oroszországból származó gyanús pénz- és értékpapír-transzferálásában játszhattak közre.

A tranzakciók összesen négy különböző sémát követtek, főként külföldiek számláján keresztül, ebből 7,3 milliárd eurónyit orosz részvények és kötvények transzferálása tett ki - nyilatkozta egy telefonos interjúban Madis Reimnad, az észt rendőrség pénzügyi ügyletek vizsgáló (FIU) részlegének vezetője. Elmondása szerint a tranzakciókban Nagy-Britanniában bejegyzett cégek számlái is fontos szerepet kaptak.

Már régóta figyelték őket

A balti államok már régóta az európai pénzügyi hatóságok figyelmének középpontjában állnak, mint az Oroszországból illegálisan az Európai Unióba áramló pénzek egyik legfontosabb útvonala, s az országok pénzügyi rendszerét már több botrány is megrázta az elmúlt években. Két bankot is bezártak a régióban idén pénzmosási ügyek miatt, s a dán pénzügyi hatóság megrovásban részesítette az ország egyik legnagyobb bankját, a Danske Bankot az észt leánybankjánál feltárt törvénysértések miatt. Azért, hogy reputációjukat helyreállítsák, Lettország és Észtország komoly zárolásokat hajtott végre több banknál is és jelentős bírságokkal sújtott pénzintézeteket.

Reimand elmondása szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában még nincs elég bizonyítékuk ahhoz, hogy bűnügyi eljárás induljon. A FIU éves jelentésében különösen fontosnak nevezte azt, hogy lehetővé váljon az olyan vagyonok zárolása, amelyek legális eredete nem bizonyított, ezzel viszont megfordulna a bizonyítási kényszer ezekben az ügyekben - írja a Bloomberg.

A legnagyobb gondot ezekben a keleti országokból érkező pénzekkel  és általában nagy nemzetközi ügyekkel az, hogy a gyakorlatban lehetetlen sokszor pontosan megállapítani, hogy mely vagyonok származnak illegális vagy gyanús tevékenységekből. Ezek a tranzakciók nem transzparensek, s pont emiatt gyanúsak - mondta Reimand.

Így mostak pénzt

A 17 európai médiaszervezet által működtetett Organized Crime and Corruption Project (OCCRP), amelynek a magyar Atlatszo.hu is a tagja, az említett négy pénzmosási rendszerből hármat már alaposabban is feltárt. Két esetben az orosz pénzeket a moldovai bankrendszer közbeiktatásával mosták tisztára és juttatták be az unióba ("orosz pénzmosoda"), az itt érintett 47 milliárd eurónyi tranzakcióból 2 milliárd eurónyi volt észt bankokhoz is köthető.

A harmadik rendszerben, az úgynevezett "azeri mosodán" keresztül azeri állami szervek és cégek juttattak magánszemélyek számlájára mintegy 3,9 milliárd eurónyi összeget észt bankokban. Azerbajdzsán visszautasította az OCCRP ezzel kapcsolatos megállapításait.

A negyedik rendszerben orosz cégek részvényeit és kötvényeit juttatták el külföldi állampolgárok számláira észt bankokban. Ezeket az értékpapírokat aztán értékesítették, s befolyó ellenértéket tucatnyi országba és vállalatok ezreinek utalták tovább különböző árukért és szolgáltatásokért cserébe - írja az összefoglaló.

Az OCCRP szerint az összes azeri rendszerben érintett tranzakcióban a Danske Bank észt leánya döntő szerepet játszott. Ugyanakkor az észt pénzügyi felügyelet lépései és szigorításai az utóbbi időben elméletben felszámolták egy ilyen hálózat működésének lehetőségeit.

Képünk forrása: Pixabay

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!