Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy amerikai légitársaság komolyan veszi a környezetszennyező eszközök elleni harcot. Az Alaska Airlines bejelentette, hogy hamarosan bambuszból készült keverő pálcákakal helyettesítik a jelenleg használt műanyagot. A kávé és tea keverésre használt eszközből évente 22 milliót használnak fel a fedélzeten és a várókban, ezeket helyettesítik majd komposztálható anyagból készült pálcikákkal.

Ezt követően a műanyag szívószálakat tüntetik el a fedélzeti kiszolgálásból. A légitársaság tervei igazán ambiciózusak: 2020-ig megszabadulnak a környezetszennyező anyagok 70 százalékától.

Egy nappal az Alaska Airlines bejelentését követően már egy igazán "nagyhal", a McDonald's is lépett egyet előre. Közleményben tudatták, hogy az étteremlánc következő közgyűlésén javaslatot tesznek a részvényeseknek arra, hogy a világban üzemelő 36 ezer gyorsétteremből etlűntessék a műanyag szívószálakat. A népszerű gyorséttermi lánc ezen felül arra is kötelezettséget akar vállalni, hogy 2025-re 50 százalékkal növeli az újrafelhasználható anyagok használatát világszerte.

Akik még nem léptek

Úgy látszik, a környezettudatosság egyre jobban terjed az Egyesült Államokban. A másik nagy világcég, a Startbucks ugyan még nem hozott döntés ez ügyben, viszont 10 millió dolláros díjat tűzött ki annak, aki gazdaságos alternatívát tud javasolni a jelenleg használt poharak kiváltására. A komposztálható poharak bevezetése így náluk még nem szerepel a közeli tervek között.

Nem akar lemaradni a másik híres lánc a Dunkin' Donuts sem. Ez a cég viszont már megjelölte a a 2020-as időpontot amikorra a jelenleginek felére akarják csökkenteni a műanyag poharak használatát.

Több millió tonna műanyag

Ezek a bejelentések az egyre növekvő műanyag felhasználás fényében tűnnek különösen fontosnak. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint ugyanis az ország évente 258 millió tonna műanyaghulladékot "termel" - ugyanez 1960-ban még csak 88 millió tonna volt.

Mindez összhangban van az amerikaiak véleményével is: egy közelmúltban megjelent felmérés szerint ugyanis a felnőttek 78 százaléka vélekedik úgy, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a környezettudatos csomagolásra. Egyharmaduk pedig már arra is ügyel, hogy olyan étteremben étkezzen, ahol nem eldobható anyagokat használnak.

Képünk forrása: Shutterstock