Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európai vezetők jelezték brit kollégájuknak, Theresa Maynek, hogy nem tartják jónak kormánya legújabb elképzelését az ír-észak-ír határ kérdésének megoldására - adta hírül a Business Insider. A probléma az, hogy ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, akkor a jelenleg szabadon átjárható határ valódi vámhatárrá válik.

Ezt London jelenlegi elképzelése szerint úgy kerülhetnék el, ha az Egyesült Királyság az EU-s vámunió tagja maradna a 2019. márciusi brit kilépést követő átmeneti periódus 2020 végi lezárulta után is. Ez időt adna arra, hogy kitalálják, hogyan lehet olyan vámrendszert üzemeltetni, amely nem igényel határátlépő pontokat és határellenőrzést.

Rossz válasz a rossz felvetésre

Ez az, ami nem nyerte el a brit miniszterelnök uniós tárgyalópartnereinek tetszését és az amerikai hírportál szerint azzal a következménnyel járhat, hogy a szigetország és az EU egyáltalán nem tud válási megállapodást kötni egymással.

A londoni vezetés alternatívának szánta ezt a javaslatát az EU elképzelésével szemben, amely szerint Észak-Írország a vámunió része maradhatna addig, amíg ki nem dolgozzák az átjárható vámhatárrendszert. Ez a briteknek elfogadhatatlan, mert kiszakítaná az egyik tagállamot az Egyesült Királyságból.

Nem lesz jó

A vita alaphangját Leo Varadkar ír miniszterelnök adta meg. Ő ugyan a jó irányba tett lépésnek tekinti a londoni kormány javaslatát, de úgy látja, hogy Nagy-Britanniának a vámunión túl egységes európai piaci részvételét is fenn kellene tartania ahhoz, hogy a két ír állam közti határ zavartalanul átjárható maradjon. Újságíróknak nyilatkozva hozzátette még ehhez: komolyan tart attól, hogy nem születik kilépési megállapodás az Egyesült Királyság és az EU között, ami komoly gazdasági károkat okozna főleg Nagy-Britanniának.

Egy friss kutatás szerint Észak-Írország lakosságának jelentős többsége azt szeretné, ha az Egyesült Királyság a tagság megszűnése után is az EU egységes belső piacán és vámuniójában maradna. A határellenőrzés esetleges visszaállításával szemben pedig olyan intenzív az ellenállás, hogy a lakosság nem kis része még az erőszakcselekményeket is pártolná ennek elkerülésére. Egy újabb népszavazás esetén az észak-írországi választók még nagyobb arányban voksolnának az Egyesült Királyság további EU-tagságára, mint az erről 2016-ban rendezett referendumon. Erről a részleteket itt találja.

Támogatják az íreket

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke világossá tette Maynek, hogy az uniós tagországot támogatják az ír álláspontot - tudta meg a Guardian brüsszeli forrásokból. A Londonból érkező híreket zavarosnak tartják - utalt arra, hogy a kormányon belül sincs egyetértés arról, miként oldják meg egyszerre a külön vámok bevezetését és a jelképes ír határ fenntartását.

A The Sun jelentése szerint az EU azt fogja javasolni Londonnak, hogy az Egyesült Királyság meghatározatlan időre maradjon az egységes piac és a vámunió része is. Ez az államot addig tartson, amíg ki nem dolgozzák azt az elektronikus ellenőrzésen és utólagos elszámolásokon alapuló vámbeszedési rendszert, amely papíron azt ígéri, hogy vámellenőrzés és a határok őrzése nélkül is megoldható a szigetország valós határainak kiépítése.

Gondok sora

Ezzel van néhány gond. Az első az, hogy fennmaradnának az uniós alapjogok, így a személyek szabad áramlása, ami a kelet-európaiak nagy-britanniai tömeges bevándorlásához vezetett. Emellett megmaradna az Európai Bíróság joghatósága is a vitás ügyekben.

Mindkét lehetőség vörös posztó a határozott brexit brit híveinek a szemében. A kormányzó konzervatív párt parlamenti képviselőinek keménybrexit-párti része a kormány megbuktatására is késznek látszik, ha olyan megállapodást kötne az EU-val, amelynek alapján ezek a szabályok 2020 után is érvényben maradnának.

Legalább ekkora probléma, hogy ilyen átjárható vámrendszer nem létezik a világon, így kialakítása beláthatatlan feladatot jelent. Erre utal az a pletyka, amely szerint a brüsszeli tisztviselők azzal viccelődnek, hogy az újfajta - egyszerre valódi és átjárható - vámtechnika kiépítése 65 évet vesz igénybe, ezért az Egyesült Királyság az évszázad végéig kilépésre készülő EU-tagállam maradhat.

A fotó forrása: Patrik Stollazr/AFP