Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Négy év után ismét felsejlett annak réme, hogy le kell állítani a nem létszükségletű szövetségi kormányzati intézményeket a működtetésükhöz szükséges finanszírozás hiánya miatt, miután az amerikai képviselőknek ismét a költségvetési plafonról kellene szavazniuk.

A képviselőház republikánus képviselői csütörtökön ugyan megszavazták 230:197 arányban, hogy még négy hétig nem érvényesítik a kormányzati kiadásokra szabott felső korlátot, ami azt jelentené, hogy a szövetségi hivatalok működése február 16-ig biztosított lenne, ám az igazi dráma a mélységesen megosztott - de republikánus többségű - szenátusban történhet, ott ugyanis egyáltalán nem világos, hogyan lehetne a minősített többséget összehozni. Bár a szenátus végül arról döntött, hogy vitázni fognak a törvényjavaslatról és a szenátorok pénteken tartanak egy szavazást, de az nem világos, hogy mi jöhet utána - írja a Politico.

Honnan lesz minősített többség?

Ahhoz ugyanis, hogy a magasabb költségvetési finanszírozás rendelkezésre álljon és a patthelyzetet el lehessen kerülni, a szenátusban 60 százalékos többségű támogatottságot kellene elérni. Jelenleg azonban nem lehet tudni, hogy ezt a minősített többséget hogyan lehetne elérni, miután John McCain, arizonai republikánus szenátor a betegsége miatt nincs jelen Washingtonban, három republikánus szenátor pedig ódzkodik a törvényjavaslat jelenlegi formájának megszavazásától, ezért a republikánusoknak szükségük van demokrata párti voksra is a sikeres szavazáshoz. A javaslat ellen ágáló republikánus törvényhozók arra hivatkoznak, hogy az állandó, rövid távú szavazgatások a hadsereg kárára válnak, demokrata képviselők pedig azért nem szavaznák meg a javaslatot, mert nem látják tisztázottnak mintegy 700 ezer bevándorolt fiatal sorsát (DACA program).

Ahhoz, hogy a törvényjavaslat átmenjen a szenátusban legalább 10 demokrata szavazatra is szükség lenne, akik viszont a DACA finanszírozását is szeretnék a törvényjavaslatban látni. Ez viszont megtorpedózhatja az eddigi erőfeszítéseket, miután Donald Trump és a konzervatív republikánusok a költségvetésből szeretnének jelentős összegeket biztosítani a mexikói határon építendő falra.

Gyerekeken csattanna az ostor

A jelenlegi patthelyzet legnagyobb károsultjai ugyanis főleg gyerekek és fiatalok lennének, miután két olyan program finanszírozása van veszélyben, amelyet elsősorban az ő számukra indítottak. Az egyik az úgynevezett DACA program, amelynek megszűnésének következtében mintegy 700 ezer bevándorolt fiatalt fenyeget a kiutasítás, a másik a gyermekek egészségbiztosítási programja (Children's Health Insurance Program - CHIP), amely mindkét politikai döntéshozói oldalon népszerű és amelyre - a CNN szerint - immár 20 éve biztosítanak finanszírozást. A rendelkezésre álló forrás vészesen fogy és gyors megoldás hiányában a program által finanszírozott 9 millió gyerek elveszítheti egészségügyi ellátását.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke arra szólította fel a szenátus demokrata képviselőit, hogy szavazzák meg költségvetési javaslatot, amellyel a szövetségi hivatalok február 16-ig működhetnek. A CNN szerint Ryan azzal próbálta pozitív döntésre sarkallni a demokrata képviselőket, hogy ha nem megy át a javaslat, akkor 7 államban leállítják a CHIP-et. Erre Nancy Pelosi a képviselőház demokrata párti vezetője viszont közölte, hogy a költségvetési javaslat nem tartalmaz pénzt a helyi egészségközpontok számára, amelyekből a programot működtetni lehetne.

A képviselőházi republikánusok emellett a nagyobb támogatottság reményében megemelték több tízmilliárd dollárral a gyermekek egészségügyi programjára fordítható keretet. A legkonzervatívabb republikánus képviselőket (Freedom Caucus) pedig Ryan azzal kenyerezte le, hogy megígérte nekik, a hadsereg költségvetéséről külön tartanak szavazást.

A Politico szerint úgy tűnik, a demokraták és néhány republikánus képviselő egy rövidebb intervallumot (pár napot) felölelő finanszírozási javaslatot hajlandóak lennének elfogadni annak reményében, hogy az elindíthatna olyan tárgyalásokat, amelyekkel meg lehetne védeni több százezer bevándorló fiatalt a kiutasítástól. Azt viszont, hogy a költségvetési terv csak pár napra vonatkozzon, John Cornyn a szenátus egyik magas rangú republikánus tagja visszautasította.

A szenátus demokrata tagjai - akik azért dühösek Donald Trumpra, mert az elmúlt héten visszakozott attól a kétoldalú szenátusi tervtől, amely lehetővé tette volna a 700 ezer kiutasítással fenyegetett fiatalt megvédését - viszont jelezték, hogy bekeményítenek: az a néhány képviselő ugyanis, aki korábban elképzelhetőnek tartotta a rövid időtartamú költségvetési plafon megemelést, jelezte, hogy most ennek az ellenkezőjét támogatja.

Trump nem igazán népszerű

A Gallup közvélemény-kutató intézet  napokban nyilvánosságra hozott legfrissebb felmérése szerint elnöksége első évében Donald Trump népszerűsége átlagosan 39 százalékos volt. Ez az arány alacsonyabb, mint bármely más amerikai elnöké volt az elnökség első tizenkét hónapjában.

Számolni kell a leállással

Azt ugyanakkor még nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a javaslat biztosan elbukik: Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója péntek délelőtti sajtóértekezletén 50-60 százalékosra valószínűsítette, hogy a szenátusi szavazás eredménytelen marad, és a kormányzati hivatalok jó része leáll. "De számolunk a leállással" - tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

A végjátéknak három kimenetele lehet: az eddigieknél rövidebb időre hosszabbítják meg a kormányzati finanszírozást, gyors tárgyalásokat zavarnak le, vagy jöhet a közigazgatás leállítása és az egymásra mutogatás - jegyzi meg a Politico.

A képviselőknek a költségvetési plafonról helyi idő szerint éjfélig (közép-európai idő szerint reggel hatkor) kellene megegyezniük. Ha addigra nem sikerül a kiadási tervezetről dűlőre jutni, akkor a szövetségi kormánynak le kell állítani a nem létszükségletű működéseket - ez azonban olyan kavarodásokat okozna, amelyet mindkét párt és a Fehér Ház is kétségbeesetten szeretne elkerülni.

A költségvetési vita "legláthatóbb" áldozatai a DACA és a CHIP által érintettek, de ők nincsenek egyedül - jegyzi meg a CNN. Több százezer kormányzati alkalmazottat, katonai eltávozáson lévőt, veteránokat érinthet, miután a kormányzattól érkező juttatásuk késhet, ha pedig a kormányzati intézmények leállítása elhúzódik, a katonák sem kapják meg járandóságukat mindaddig, míg nincs megállapodás.

Trump Washingtonban marad

A kormányzat működéséhez szükséges költségvetés vitája és a kormányhivatalok esetleges leállása miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken nem utazik Floridába az üdülőkomplexumába, hanem a hétvégén Washingtonban marad - írja az MTI. Az elnök Twitter-bejegyzésében - utalva az idén ősszel tartandó, úgynevezett félidős választásokra - azt írta: ha leáll a kormányzat, "több republikánus győzelemre lesz szükségünk 2018-ban!".

Képünk forrása: Shutterstock.