Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Litvánia fő kereskedelmi partnerei között a lengyelek a harmadik helyen állnak, mind az export, mind az import tekintetében - idézte a Rzeczpospolita a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatait. A litván kivitel kilenc százaléka százaléka jutott Lengyelországba két évvel ezelőtt, ami több a német piacra került 7,8 százaléknál. A célországok között az első helyen Oroszország áll 13 százalékkal, a második Lettország 10 százalékkal.

Ami a másik irányt, a lengyel kivitelt illeti, az export 11 százaléka kerül Litvániába, csak az oroszok és a németek előzték meg a litvánokat. A lengyel export értéke Litvániába tavaly 11 hónap alatt elérte a 11,54 milliárd zlotyt, az import onnan 6,3 milliárd zlotyt tett ki.

A lengyel vállalkozók a legnagyobb befektetők közé számítanak Litvániában. Az ottani adatok szerint a közvetlen lengyel beruházások értéke 728,2 millió euró, e tekintetben csak Svédország (2,48 milliárd euró), Hollandia (1,67 milliárd euró), Németország (1,22 milliárd euró) és Norvégia (898 millió euró) előzte meg a lengyeleket. Ugyanakkor az összesített litván beruházások értéke Lengyelországban 2016 közepén 307,2 millió euró volt, a litván beruházók több pénzt vittek Hollandiába és Lettországba.

Lengyelországot és Litvániát stratégiai energetikai és szállítási érdekek kötik össze. Ezek közé tartozik a két ország közötti gázvezetékrendszer fejlesztése és a Rail Baltica vasútvonal kiépítésének terve. A varsói tőzsdén négy litván cég szerepel és azt pletykálják, hogy a legnagyobb balti utazási iroda, a Novaturas is meg akar jelenni a parketten.

A fotó forrása: Reuters