Az elmúlt időszak közvélemény-kutatásaiból ugyan már kiderült, hogy nőtt az EU-tagság támogatottsága az Egyesült Királyságban, ám az meglepő, hogy a legfrissebb felmérés óriási eltérést mutat a remaint pártolók javára - idézi a Business Insider a lordashcroftpolls.comon megjelent kutatási eredményeket.

A változás főként annak tudható be, hogy a korábban a leave-re, azaz a brexitre szavazók egy része, majdnem ötöde immáron úgy gondolja, hogy mégiscsak jobb lenne, ha Nagy-Britannia az EU tagállama maradna.

Összességében a szavazók 45 százaléka voksolna a reaminre, ha ma tartanának függetlenségi népszavazást és 35 százalékuk tenné az X-et a leave mellé. A határozott véleményt formáló szavazók körében "csak" 12 százalékpont az uniópártiak előnye (56-44 százalék).

A felmérés olyankor jelent meg, amikor egyre többen vetik fel, hogy újabb referendumot kellene tartani az Egyesült Királyság kilépéséről, mert a britek az előző idején nem voltak kellően tájékozottak a brexit következményeiről.

Még a kilépés egyik elszánt híve. Nigel Farange a brit függetlenségi párt (UKIP) volt elnöke is elfogadható ötletnek tartja ezt, igaz, úgy gondolja, hogy újra győzne a leave-párt, ami nemzedékekre befogná a remain híveinek száját.

Hagyjanak békén!

A felmérés további eredménye, hogy a briteknek a 2016. június végi referendum és a 2017. június eleji előrehozott választás után elegük van a szavazósdiból. A megkérdezettek 51 százaléka ugyanis azt mondta, hogy nem szeretne újabb népszavazást, csak 38 százalékuk tartaná ezt jó ötletnek.

Más adatok adódnak, ha arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy akarnának-e újabb referendumot abban az esetben, ha a kormánynak nem sikerülnie válási megállapodást kötne az EU-val, s ezért országuk mintegy kizuhanna az EU-ból. A megkérdezettek 39 százaléka ez esetben szükségét látja egy újabb voksolásnak, és csak 31 százalékuk utasítja el ezt.

A nyitókép forrása: Justin Tallis/AFP