Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A május 2-án bemutatandó hétéves keretköltségvetési javaslatról beszélt csütörtökön Berlinben a helyi sajtónak Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos, megerősítve azt, hogy a testület az EU praxisában először egyfajta politikai feltételességhez kötné az uniós kifizetéseket 2020 után - írja a Bruxinfo.

A brüsszeli portál szerint Oettinger nem fejtette ki részleteiben a küszöbön álló javaslatot, de világossá tette, hogy a bíróságok kormányoktól való függetlensége a bizottság elképzelése szerint "elengedhetetlen feltétele" lenne a kifizetések folyósításának.

Hangsúlyozta, hogy nem egy "lex Lengyelországról" (vagyis a speciális lengyel helyzetre való reagálásról) van szó, hanem arról, hogy az uniós költségvetés felhasználása során számos jogi vita merülhet fel, amelyek elbírálásában főszerep juthat a bíróságoknak. Márpedig az EU-nak képesnek kell lennie a szabálytalanul vagy csalás lévén elköltött pénzek visszakövetelésére, ami pártatlan és független bíróság (ahogy ő fogalmazott, független harmadik hatalom) meglétét feltételezi. (Érdekesség, hogy egyes sajtóhírek szerint a magyar kormánypártnak is vannak olyan tervei, melynek révén nagyobb befolyásra tenne szert az igazságszolgáltatásban - a szerk.)

Ilyen alapon a Bizottság szavai szerint a tagállami bíróságok normális és független működését tekinti majd a kifizetési jóváhagyások elengedhetetlen feltételének - mondta a biztos utalva arra, hogy a kifizetések esetleges felfüggesztését Brüsszelnek kellene elrendelnie.

A május 2-án bemutatandó javaslatában a bizottság mindkét alapproblémát kezelni probálja majd, nevezetesen a bevételi és a kiadási oldalon 2020 után keletkező hiányt - derült ki Oettinger szavaiból a Bruxinfo szerint.

Képünk forrása: Shutterstock