Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Itt a tavasz, süt a nap és gyermek született a brit királyi családba. Mi más kellene még ahhoz, hogy az Egyesült Királyság lakói igazán boldognak érezzék magukat? - teszi fel a költői kérdést a BBC. Az újszülött alig néhány napos, ám máris szembe került első "feladatával": hozzá kell járulnia az Egyesült Királyság GDP-jének gyarapodásához.

A kihívás nem könnyű, ugyanis az elmúlt időszakban a béremelkedést meghaladó infláció miatt csökkent a reálbér Nagy-Britanniában. A kiskereskedők boltokat zártak be, sőt néhányuk csődbe ment. A kérdés tehát az, hogy a legeslegkisebb kis herceg tud-e segíteni a rossz tendencia megfordításában vagy legalább a korábbi években tapasztaltnál gyengébb fogyasztás élénkítésében.

Többet költenek-e?

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy megnyílik-e az emberek pénztárcája a jó hír hatására vagy sem. Egy cég vállalkozott arra, hogy konkrét számot is adjon. A Brand Finance független márkanév-értékelő vállalkozás szerint a baba egy éves kora előtt 50 millió fontot hoz a gazdaságnak (18 milliárd forint, meghaladja egy nagyobb focistadion árát).

A vállalat magyarázata szerint a kis herceg újabb hirdetési lehetőségeket jelent a bébiárucikkekkel, főként ruhákkal foglalkozó gyártóknak és kereskedőknek. Ezt aláírják az érintett vállalatok is, egyikük igazgatója azt mondja: bármi történik a királyi családban, az megdobja a forgalmukat. Például annak a kismamaruhának a másolatait, amit Katalin hordott, amikor György herceggel és Sarolta hercegnővel volt terhes, mind egy szálig eladták.

Óvatos becslés

Az 50 milliós becslés óvatosnak tűnik annak tükrében, hogy a hercegi pár két első gyermeke 75 és 100 millió fontot "termelt" egy év alatt, ám több tényezőt figyelembe kell venni. Ezek közül az első az említett reálbércsökkenés, a második, hogy a harmadik gyerek nem olyan érdekes, mint a második vagy az első, a harmadik pedig Meghan Markle és Harry herceg egy hónapon belül következő házassága, ami - valljuk be - elviszi a show-t.

A királyi család jótékony gazdaságélénkítő hatása a szakértők egybehangzó véleménye szerint folyamatosan érezhető a brit gazdaságban, sőt azon túl is. A hercegi házasság annyival "tud többet", mint a gyermek születése, hogy nem csupán a bébiruhák iránti keresletet befolyásolja, hanem hátszelet ad az idegenforgalomnak is.

Egyes becslések szerint - főként a királyi esküvőnek köszönhetően - idén egymilliárd font pluszt hozhat a brit gazdaságnak az uralkodó családdal kapcsolatos állandó felhajtás, magyarán az a tény, hogy az Egyesült Királyság a világ legismertebb monarchiája. A Brand Finance várakozása jóval nagyobb: a márkanév-szakértő cég szerint 2017-ben 1,8 milliárd fonttal emeli meg a GDP-t a királyi család által kínált végeláthatatlan, élő szappanopera.

A fotó forrása: Shutterstock