Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki 50 milliárd dollár értékű Kínából importált csúcstechnológiás termékre - írta az MTI az AFP-re hivatkozva. A kínai kereskedelmi minisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott közleményben tudatta, hogy az amerikai döntéssel megegyező válaszlépést tesznek, valamint érvénytelenítik a kereskedelmi konzultációkon eddig kötött megállapodásokat. Egyúttal felszólította a világ országait, hogy közösen lépjenek fel Washington "haladásellenes és idejétmúlt viselkedése" ellen.

Kína nyilvánvalóan nem kíván kereskedelmi háborúba bocsátkozni, de az Egyesült Államok ezen rövidlátó, kártékony és rosszindulatú viselkedése miatt kénytelen erős válaszlépéseket tenni és határozottan megvédeni nemzeti érdekeit - közölte a pekingi kereskedelmi minisztérium. (Itt az európai válasz az amerikai importvámokra.)

Március 22-én az amerikai elnök még csak emlékeztetőt írt alá mintegy ezer kínai termékre, elsősorban technológiai és telekommunikációs cikkekre vonatkozó 25 százalékos importvám bevezetéséről.

Kína április közepén nyilvánosságra hozta azoknak az amerikai termékeknek a listáját, mintegy 50 milliárd dollár értékben, amelyekre 25 százalékos pótlólagos importvámot vetne ki.

A 14 termékkategóriába eső 106 termék között olyan mezőgazdasági cikkek is szerepelnek, mint a szójabab, a kukorica, a marhahús, a narancslé és a dohány. A listán a vegyi anyagok mellett gépjárművek, valamint 15 és 45 tonna közötti önsúlyú repülőgépek is vannak.

A kép forrása: Pixabay.