A Krím bekebelezése után az oroszok két ukrán gázkitermelő helyet foglaltak el és azóta ezekből 3,5 milliárd köbméter gázt termelhattek ki - idézi a Rzeczpospolita a Csernomornyeftyegaz vezetőjének nyilatkozatát. Ez a cég az ukrán felségvizeken - ezen belül a félsziget körül is - rendelkezik energiahordozó-kitermelési jogokkal.

A Krím elfoglalása után a Fekete-tengeren két ukrán platformot foglalt el Oroszország és a vállalat nem kapott információt az orosz hatóságoktól arról, hogy szüneteltetnék az odesszai gázmezők kitermelését. Eközben közeledik a határidő, amikor a nemzetközi bíróságnak e kérdésben döntenie kell.

A Csernomornyeftyegaz az ukrán gázmonopóliumhoz, a Naftogazhoz tartozik. A vállalat kőolaj- és földgáz-kitermeléssel és -kereskedelemmel foglalkozik az Azovi- és a Fekete-tengeren. Ezen a területen 17 feltárt mezőre van licence, ebből 11 földgázt tartalmaz, négy gázkondenzátumot, kettő olajat. Összesen 58,6 milliárd köbméter gáz, 1,23 millió tonna gázkondenzátum és 2,53 millió tonna olaj rejtőzik a tenger feneke alatt.

A fotó forrása: Pixabay.