Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország nagy üzletet látott abban, hogy a területén át vezessen Kína új szállítási útvonala, az új selyemút, ám ehhez lesz még egy barátságtalan szavuk az oroszoknak is - derült ki a lengyel Business Insider Polska tudósításából. Nevezetesen elterelhetik a szállítási útvonalat, lehúzva róla egy további bőrt is.

Jelenleg a Kínából induló konténerszállító vonatok útvonala Moszkván, a fehéroroszországi Minszken, Malaszewicsén és Varsón keresztül vezet Duisburgba. A folyosó áteresztőképessége azonban szűk az igényekhez képest, ezért a fehérorosz és a lengyel síneken sorban állnak a szerelvények.

Az oroszok meglátták az ebben rejlő lehetőséget, és olyan alternatív utat keresnek az Európába irányuló kínai szállítmányoknak, amelyek többet ígérnek nekik. Azt javasolják, hogy a termékeket Szent Pétervárra és Kalinyingrádba, az orosz enklávé fővárosába irányítsák, majd onnan szállítsák tovább tengeren az észak-európai kikötőkbe. Így az átrakodás is jó bizniszt kínálna nekik.

Komoly figyelmeztetés

Ez komoly figyelmeztetés Lengyelországnak - vélik szakértők. Az ötletet az Északi Áramlat 2. gázvezetékhez hasonlítják, amely az ukrán, lengyel és szlovák tranzit kihagyásával, az Északi-tenger fenekén futva juttatja el az orosz gázt a nyugat-európai piacra.

A Puls Biznesu gazdasági portál arról is beszámolt, hogy befejezték a tanulmányok készítését arról, hogyan hosszabbíthatnak meg az orosz széles nyomtávú vágányokat Ukrajnából Szlovákián át Ausztriába. Korábban az ukrajnai orosz beavatkozás megakadályozta ezt a beruházást. Erre a projektre -és a vele járó sok szép tranzit bevételre - Magyarország is bazírozott.

A fotó forrása: Christophe Archambault/AFP