Az ukrajnai munkaerő-közvetítő ügynökségek manapság a hazai igényeknek csak az egyötödét képesek kielégíteni, főleg olyan területeken, mint az építőipar, a mezőgazdaság és az egészségügy. Az ukrán munkaadók először csak nagy tapasztalatú, diplomás dolgozókat kerestek, míg mostanában mindenkit visznek - derül ki a gazeta.pl cikkéből.

A hivatalos ukrán adatok szerint a munkaerő hét százaléka elhagyta az országot 2015 óta, de ez a szám valószínűleg sokkal magasabb, főként azért, mert az ukránok már vízum nélkül utazhatnak be az EU-ba. A nemzetközi felmérések szerint az ukrán munkaerő 12 százalékát foglalkoztatják hazáján kívül, más európai országokban vagy tervezi, hogy elhagyja hazáját.

Nyugtalanító a hosszú távú előrejelzés is: az ENSZ szerint Ukrajna lakossága 44,2 millióról 36,4 millióra csökken 2050-re.

Az ukránokat az elutazásra ösztönzi a háború, a hrivnya értékének zuhanása, a növekvő árak, és az általános korrupció. Külföldön sokkal többet kereshetnek, mint otthon. Ukrajnában 7100 hrivnya (66 ezer forint) az átlagkereset, ami Lengyelországban 3500 zloty (263 ezer forint). Az ukrán adatok szerint Lengyelországban másfél millió regisztrált ukrán dolgozik, további félmillió pedig feketén vállalt munkát.

A fotó forrása: Shutterstock.