Lech Walesa a kommunista rendszer elleni mintegy 40 évvel ezelőtti lengyel szakszervezeti lázadás ikonikus vezetője, aki a rendszerváltás után az ország államfője is volt, úgy véli, hogy a népnek nincs igazi vezetője, pedig szükség lenne rá. Ő már túl öreg ahhoz, hogy felrázza az embereket - tette hozzá a Wprost című. hetilapnak adott interjújában.

Olyan időket élünk, hogy senki senkiben nem bízik, tehát ha egy próféta jelenne meg az égből, abból sem válna a lengyelek vezetője - jelentette ki a Nobel-békedíjas egykori politikus. Engem hagyjatok békén, 75 éves vagyok. Lassacskán Szent Péterhez megyek, ez a világ már erősen elfárasztott - mondta magáról.

Gyenge és unalmas

A Szolidaritás szakszervezet legendás vezetője a beszélgetésben elismerte, hogy amikor néhány napja a bírósági reform ellenzőinek tüntetésén beszélt, nem állt előtte tömeg. - Nincs tömeg, mert nincs vezér. Az, amit a mai politikusok javasolnak, gyenge és unalmas - fejtegette Walesa.

Azt is elárulta, hogy amit a fegyverekről beszélt - nevezetesen, hogy polgárháború fenyegeti Lengyelországot - provokáció volt. Valójában természetesen a jog keretei között, békés eszközökkel akar harcolni. Walesának időnként fel kell ráznia a lengyeleket, provokálnia kell őket, hogy megértsék az ügyek komolyságát - beszél magáról egyes szám harmadik személyben.

Nem megy a licitálás

Látva, mi folyik Lengyelországban, azaz látva, hogy amit elértem, hogyan tékozolják el - tért át egyes szám első személyre -, úgy döntöttem, erősebben beleavatkozom a politikai életbe. De ahhoz, hogy visszatérjek a politikába, már túl öreg vagyok.

Arra a kérdésre, miszerint nincs-e elege az ellenzék tehetetlenségéből, azt válaszolta: A mai időkben nagyon nehéz hatékonynak lenni. Mert ha a Jog és Igazságosság (a hatalmon lévő kormánypárt) 500 zlotyt adott a családoknak, akkor a Polgári Platformnak (az ellenzék legnagyobb pártjának) 1000 zlotyt kellene adnia? Ez nem megy! Ez nem mehet a végtelenségig, egyszer vége a Jog és Igazságosság uralmának.

Elismerte, hogy maga is követett el hibákat:

Azt gondoltam, ha valakinek érdemei vannak, és tisztességesen cselekszik, akkor az emberek teljes életútja alapján értékelik a teljesítményét

- mondta Walesa.

A fotó forrása: AFP