Theresa May brit miniszterelnök érdekes, udvarias, egyben agresszív beszédet tartott szerdán az európai uniós tagállamok vezetői előtt, azaz azt tette, amit országa érdekében kormányfőként tennie kellett. Így jellemezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke May tízperces felszólalását a Financial Times tudósítása szerint. Sajnálatos módon azonban nem igazán ért el vele semmit: vezető kollégái úgy érezték, nem állt elő olyan újdonsággal, ami kimozdította volna a holtpontról a brexittárgyalásokat.

Rövid, közép- és hosszú távon az EU érdekeit kell megvédenünk - idézte a Bloomberg a szerdai munkavacsora után Emmanuel Macron francia államfő szavait. A brexit nem törheti meg az egységes európai piac integritását, az EU vezetőinek össze kell tartaniuk ebben az ügyben, Nagy-Britanniának pedig elő kell állnia egy megvalósítható megoldással az ír-észak-ír határ ügyében.

Kemények maradtak

Az utóbbival arra célzott, hogy egyelőre nem találtak megoldást felek arra a fogós problémára, hogyan maradjon fenn az ír-észak-ír határ szabad átjárhatósága, ha vámhatár jön létre az EU-ból kilépő Egyesült Királyság és az unió között. Franciaország az ügyhöz közelálló források szerint kemény vonalas álláspontot képviselt a válási tárgyalások során, szinte minden kompromisszumos ötletet ellenzett.

A helyzet azonban most az, hogy a németek is elégedetlenek voltak May "prezentációjával" - tudta meg szintén az ügyhöz közelálló informátoroktól az amerikai hírügynökség. Angela Merkel kancellár rajtuk keresztül azt szivárogtatta ki, hogy nem hallott semmi újat brit kollégájától. Szemben Mayjel szó nélkül elment a tanácskozás helyszíne előtt várakozó riporterek előtt.

Megóvni a kormányfőt

A felek egyetértenek abban, hogy meg akarnak állapodni a válásról és készek november közepén ezért egy rendkívüli uniós csúcsértekezletet tartani. Egyik oldalnak sincs azonban új ötlete a határkérdés megoldására. Észak-Írország vagy része marad az európai egységes piacnak, és így vámhatár fogja elválasztani az Egyesült Királyság többi tagállamától, ami a londoni kormánynak és az észak-ír unionistáknak elfogadhatatlan, vagy megy isten hírével, és így valódi határrá válik a két ír államot elválasztó vonal, ami Írországnak és vele szolidáris EU-nak elfogadhatatlan.

A csúcson részt vevő brit team csalódott az uniós vezetők kemény fellépését látva. A találkozó előtt diplomaták arról beszéltek a Bloomberg riportereinek, hogy főnökeik szeretnének segíteni Maynek házon belüli hatalmi harcában saját pártja brexiter politikusaival, mert nem örülnének neki, ha egy keménybrexit-párti vezető lépne a helyére az Egyesült Királyság jövő márciusi távozása előtt. Ugyanakkor semmi jelen az EU "May-mentő" tervének.A miniszterelnök előtt egy igazi megpróbáltatás áll: a Konzervatív Párt szeptember 30-án kezdődő évi rendes kongresszusa. Ezen olyan beszédet kell tartania, amely meggyőzi párttársait, hogy továbbra is őt kell választaniuk vezetőjüknek.

A fotó forrása: Pixabay