Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a világsajtó figyelme afelé a példa nélküli lehetőség felé fordul, hogy csúcstalálkozót tarthat Kim Dzsongun, az észak-koreai diktatúra feje és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, a szakértők úgy látják vétek megfeledkezni arról, hogy a dzsucse ideológiát követő rezsim 2017-et atomfegyver-arzenálja tökéletesítésére fordította - írja a CNBC. Thomas Karako a Center for Strategic and International Studies rakétavédelmi projektjének igazgatója sajátos hasonlatot hoz az észak-koreaiak viselkedésének szemléltetésére.

Mint a rajzfilmben

A Peanuts című rajzfilm egyik ismétlődő jelenetét hozza fel például. Ebben az egyik szereplő, Lucy felajánlja a másik szereplőnek, Charlie Brownnak, hogy megtart neki egy amerikaifutball-labdát, amelyet elrúghat. A történet szerint Charlie nekifut, ám Lucy az utolsó pillanatban minden egyes alkalommal elveszi előle a labdát, így luftot rúg, és ezzel a lendülettel - a rajzfilmek logikájának megfelelően - elrepül, és óriásit perecel.

Karako úgy véli, nem illene a dolog logikájába, más szóval rendkívül meglepő lenne, ha Lucy egyszer ott hagyná a labdát társának, aki végre átélhetné a sikerélményt, hogy felrúgja a labdát a Holdba. Ha nem lenne világos, a hasonlatban Lucy Észak-Koreát reprezentálja, Charlie pedig az egész világot és különösen az USA-t. A szakértő majd akkor hiszi el a phenjani rezsim békülési szándékát, ha látja.

Mi a valóság?

A helyzet az, hogy a Kim család harmadik tagjának 2011-es hatalomra kerülése óta a rezsim végrehajtotta minden korábbinál erősebb nukleáris robbantását, fellőtte első interkontinentális ballisztikus rakétáját és azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy tengeralattjárón a partjaihoz juttat közép-hatótávolságú rakétákat, amelyek alacsonyabb és rövidebb röppályájuk miatt sokkal nehezebben kivédhetők, mint nagyobb társaik.

És ez még nem minden - hangsúlyozzák az elemzők. A tesztek felgyorsítása nem egyszerűen azt mutatja, hogy Kim atombombát akar, hanem azt, hogy egész nukleáris fegyverarzenált fejleszt ki. Az elmúlt hat évben az ifjú diktátor több mint 90 rakétát lövetett fel és négy atomfegyvertesztet hajtatott végre, ami több mint két elődje, nagyapja és apja összes kísérlete 27 év alatt. Csak tavaly 24 rakétakísérletet hajtottak végre.

Az észak-koreai arzenálban immáron megtalálhatók rövid és közép-hatótávolságú ballisztikus rakéták, interkontinentális ballisztikus rakéták és cirkáló rakéták. A legnagyobb, a Hwasong-15 vagy amerikai kóddal KN-22 feltételezések szerint képes az USA teljes kontinentális területének elérésére.

Robbantgatnak

A helyzet jelenleg az, hogy ebben az évszázadban egyedül Észak-Korea hajtott végre tesztet nukleáris fegyverekkel. Tavaly szeptemberben a hatodik ilyen kísérletüket végezték el, amelyben állítólag egy hidrogénbombát teszteltek, amelyek rakéták robbanófejének szánnak. Becslések szerint egy 120 kilotonna robbanóerejű eszközről volt szó, amely tízszer erősebb a Hirosimára ledobott amerikai atombombánál.

Kim Dzsongun számtalanszor elismételte, hogy országa nemzetbiztonságának, illetve a rezsim fennmaradásának garantálásában kulcsszerepet játszanak az atomfegyvereknek. Még az alkotmányba is bevették a nukleáris katonai erőt - emlékeztet Lisa Collins, az előbbi kutatóintézet Korea-szakértő kutatója. Igen meg lennék lepve, sőt ami azt illeti hihetetlennek hangzik számomra, hogy egyik pillanatról a másikra változtatnának ezen - teszi hozzá.

A fotó forrása: Pixabay