Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Andronescu a diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén kirobbant erőszakra, az ország egészére kiterjedt PSD-ellenes tüntetésekre utalva úgy vélekedett: a párt "túl messzire ment", "vesztébe rohan", és kormányzati erőként előbb-utóbb el kell számolnia a választók előtt, nem hibáztathat mindig mást.

A szenátor felhívást intézett Dragneához és párttársaihoz, hogy "ne gyújtsák fel a PSD-t és az országot", állítsanak egy igazi szakemberekből álló kormányt az ország élére, "amíg nem késő". Kifejtette: a Viorica Dancila vezette kormányt joggal éri kritika, valóban messze elmarad a korábbi szociáldemokrata kormányok - a Vacaroiu-, Nastase- és Ponta-kabinet - teljesítményétől. Rámutatott: sem ő sem más párttársai nem tud azonosulni a Dacila-kabinettel, mert az szerinte csak egyetlen embert (Liviu Dragneát), nem pedig azt a pártot képviseli, amely "a legnagyobb szakértelemmel rendelkező kormányokat adta az országnak".

Andronescu szerint a PSD-nek két sürgős döntést kell meghoznia: egy másik miniszterelnököt és egy "szuperprofi" miniszterekből álló kormányt kell felállítania, Dragneának pedig az ország és párt érdekeit szem előtt tartva le kell mondania a párt elnöki tisztségéről - írja az MTI.

A pénteki tüntetésen kirobbant erőszakért eddig a PSD minden kommunikátora a jobboldali Klaus Iohannis államfőt hibáztatta, mondván, hogy ő bujtatta fel az ellenzéki tüntetőket, hogy erőszakkal távolítsák el a választói legitimitással rendelkező kormányt. Ecaterina Andronescu - a PSD egyik régi, közismert, ám a jelenlegi pártvezetés által holtvágányra tolt pártkatonája, a párt egykori alelnöke - az első szociáldemokrata politikus, aki az utóbbi időben nyilvánosan is szembeszállt Dragneával.

Fellépésének a PSD-n belüli közismert - a Dragnea-korszakban még hangsúlyosabbá vált - pártfegyelem ad súlyt. A PSD elnöke ugyanis nem igazán tűri a párton belüli széthúzást, kritikusai a kizárást kockáztatják.

Andronescu előtt is voltak olyanok, akik szembeszálltak Dragneával, de már egyik sem tagja a PSD-nek. Valeriu Zgonea volt házelnök akkor szólította fel lemondásra Dragneát, amikor a pártelnököt jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalásra való felbujtás és befolyással való üzérkedés miatt. Mihai Chirica jászvásári polgármester akkor szállt szembe Dragneával, amikor első, általa háttérből irányított kabinet - a Sorin Grindeanu vezette kormány - tavaly januárban sürgősségi rendelettel enyhített a btk. korrupcióellenes szigorán, több százezres tiltakozó megmozdulásokat kiváltva.

Hozzájuk hasonlóan a párt korábbi elnöke, Victor Ponta, volt miniszterelnök sem maradhatott meg a PSD-ben, miután tavaly nyáron nyíltan szembefordult - az időközben "kezelhetetlenné" vált miniszterelnökét (Grindeanut) eltávolítani akaró - Dragneával.

Kedden Catalin Ivan román szociáldemokrata európai parlamenti képviselő is bejelentette: kérni fogja a PSD kizárását az Európai Szocialisták Pártjából (PES), mert szerinte pártját egy szervezett bűnözői csoport sajátította ki, amely a korruptokat védi.

Liviu Dragnea pártelnök egyelőre nem reagált a párton belülről érkezett bírálókra, korábban azonban egyszerűen "patkányoknak" nevezte a párt egységét bomlasztani próbáló volt tisztségviselőket.

A kép forrása: AFP Photo/ Andrei PUNGOVSCHI