Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt öt évben először fordult elő, hogy az Egyesült Királyságba érkező és onnan távozó európai uniós állampolgárok egyenlege 100 ezer alá csökkent - adta hírül a brit statisztikai hivatal adatait a Financial Times (FT). A 2017 szeptemberét megelőző 12 hónapban 90 ezer volt a nettó uniós migráció. Legutoljára 2013-ban volt 100 ezer alatt ez a mutató.

Jönnek mások

A visszaesés erősíteni fogja a vállalatok aggodalmát amiatt, hogy a feszes munkaerőpiacon nem fognak megfelelően képzett alkalmazottakat találni - kommentálta a hírt az FT-nek Tej Parikh, az Institute of Directors üzleti szakmai szervezet vezető elemzője. A betöltetlen állások csúcsokat döntenek, miközben a munkanélküliség történelmi mélyponton van, ezért a cégek egyre nehezebben találnak tehetséges embereket - tette hozzá.

Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy a vállalatok láthatóan más forrásból próbálják pótolni az EU kelet-közép-európai régiójából immáron kisebb számban érkező vendégmunkásokat. A statisztikai adatokból ugyanis kiderült, hogy a nem EU-s államokból, azaz az arab világból, Indiából, Afrikából és Ázsiából érkező bevándorlók száma nettó 205 ezer volt a tavaly szeptembert megelőző egy évben.

Tapsol a miniszter

Caroline Nokes bevándorlásügyi miniszter üdvözölte az adatokat. Szerinte ez az első lépés afelé, hogy a kormány elérje célját, a bevándorlás lefaragását évi több tízezres szintre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nettó migráció 29 ezerrel csökkent egy év alatt.

Szétszálazva a számokat kiderül, hogy az Egyesült Királyságba a vizsgált időszakban az egy évvel korábbinál 47 ezerrel kevesebb, 220 ezer ember érkezett az EU-ból, míg a távozók száma 28 ezerrel, 130 ezerre nőtt. A 2004 után csatlakozott kelet-közé-európai országból, köztük Lengyelországból és Magyarországból 51 ezren érkeztek és 39 ezer ezekhez tartozó állampolgár távozott.

A munkaadóknak gondot okoz, hogy havi kvóták korlátozzák az úgynevezett Tier 2 vízumok kiadását, amelyekkel az EU-n kívüli országokból érkező képzett vendégmunkások juthatnak be Nagy-Britanniába. A kérvények száma decemberben, januárban és februárban meghaladta az érvényben lévő korlátot. Egyebek mellett orvosok beutazásának engedélyezését tagadták meg.

Hiányzik a stratégia

Sok vállalatvezető úgy véli, hogy az EU-s bevándorlás azért lassul, mert a kormány az elmúlt másfél évben képtelen volt előállni egy világos stratégiával arra vonatkozóan, hogyan képzeli a migrációt a brexit után.

Összességében figyelembe véve, hogy 52 ezerrel több brit állampolgár hagyta el hazáját a vizsgált időszakban, mint ahányan hazatértek, 244 ezer bevándorlóval nőtt a szigetország népessége. Ez lényegében megegyezik a 2017 júniusáig feljegyzett éves nettó 230 ezres bővüléssel - szeptemberben megdobják az érkezők számát a diákok.

Mind az EU-s, mind az EU-n kívüli bevándorlás növeli Nagy-Britannia lakosságát - emeli ki Nicola White, a statisztikai hivatal nemzetközi migrációs vizsgálatokért felelős vezetője. A brexit befolyásolhatja az emberek döntését arról, hogy az Egyesült Királyságban vállalnak-e munkát vagy sem, de emellett számos további indokuk lehet az érkezésre és a távozására, ami bonyolult feladattá teszi a migráció kezelését.

Maradnak a lengyelek

Az a remény, hogy a rekordalacsony munkanélküliség, az 500+ családtámogatási program, illetve a növekvő fizetések gyorsan növelik az Egyesült Királyságból hazatérő lengyelek számát, egyelőre nem igazolódott be - vonta le a következtetést a friss brit statisztikából a gazeta.pl. Az elmúlt év végén az EU más országainak 2,3 millió polgára dolgozott a szigetországban, ebből 961 ezer a 2004 után csatlakozott kelet-közép-európai államokból érkezett. Számuk mindössze 53 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor Nagy-Britannia sokkal vonzóbb lett a nyugat-európaiak szemében - az EU eredeti 14 országából 1,01 millióan, azaz 79 ezerrel többen vállaltak munkát a szigetországban, mint egy évvel korábban. Még gyorsabban nőtt a 2007-ben csatlakozott Romániából és Bulgáriából beutazók száma. Összesen 79 ezren érkeztek ezekből az országokból, így számuk 24 százalékkal, 364 ezerre nőtt.

A kép forrása: Pixabay