Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May brit miniszterelnök olyan helyzetbe került, amelyből nem látszik a kiút. Ha olyan brexitstratégiával áll elő, amely megfelel az Egyesült Királyság teljes függetlenségét akaró kormánypárti brexitereknek, akkor az Európa-párti toryk szavazzák le a parlamentben, ha olyannal, amelyik az utóbbiaknak tetszik, akkor az előbbiekkel találja szembe magát.

Ha harmadik utat próbál keresni, akkor az EU mond nemet, mert nem akarja, hogy a britek kimazsolázzák maguknak az unióból azt, ami tetszik nekik, és csak a maradékot hajítsák el. Ezzel, ugye, az EU széteséséhez vezető precedenst teremtene.

Negyedik út

A következmény egy veszedelmes patthelyzet, amelynek a végén a szigetország válási szerződés nélkül zuhanhat ki az EU-ból. Ez az egyik napról a másikra felépülő vámhatárok miatt súlyos gazdasági károkat okozna - kezdi egy új lehetőség realitását vizsgáló háttércikkét a Business Insider.

Anna Soubry konzervatív parlamenti képviselő radikális, bár meglehetősen fantáziadús ötlettel állt elő: alakuljon nemzeti egységkormány Nagy-Britanniában! Ezt a megoldást csak akut társadalmi válságok idején szokták mérlegelni, amiről a súlyos helyzet ellenére most nem beszélhetünk, de az amerikai hírportál szakértői úgy látják, megérdemli, hogy átgondolják a realitását.

Nem példa nélküli

Soubry, aki egyébként elkötelezett Európa-párti politikus, úgy véli, akadnának pragmatikus politikusok az ellenzéki pártoknál, akiket be lehetne vonni az ötlet megvalósításába. A brit történelemben kétszer alakult ilyen kormány. Először a napóleoni háborúk idején, 1806-ban (a francia hadvezér ekkortájt volt sikerei csúcsán), másodszor 1931-ben - a Munkáspárt vezetésével - válaszul a világgazdasági válságra.

Az új egyezség szerint a kormányt konzervatív, munkáspárti, liberális demokrata, illetve a skót (SNP) és a walesi (Plaid Cymru) nacionalista párthoz tartózó politikusok alkotnák. Egyetlen dologban kellene egyetérteniük, abban, hogy bármi áron elkerülik az Egyesült Királyság válási megállapodás nélküli kizuhanását az EU-ból.

Ne fogadjanak a referendum ellen

A tory képviselő kapott némi támogatást az ötletéhez saját pártjának - szintén EU-párti - politikusaitól. Emellett az SNP és a Plaid Cymru jelezte, hogy nyitottak a lehetőség átgondolására. A Munkáspárt és a Konzervatív Párt azonban határozottan elleni a nemzeti egységkormányt. Érvelésük lényege, hogy egy ilyen kormányzás lemorzsolná szavazóbázisukat.

Mint minden normális párt a másikkal szemben határozzák meg magukat, ezzel igyekeznek szavazókat szerezni. Ha ezt feladják akkor elvesztik a vonzerejüket. A Liberális Demokraták éppen így jártak, amikor néhány éve együtt kormányoztak a torykkal, azzal súlyosbítva a dolgot, hogy koalíciós partnerük jóval nagyobb, erősebb volt nálunk.

Ezért a Business Insider szerkesztői úgy vélik, csak egy rejtett, hallgatólagos pártokon átnyúló egység jöhet létre a brit parlamentben amellett, hogy el kell kerülni a kilépési megállapodás nélküli brexitet. Egyes megfigyelők szerint ennek jelentős többsége van a törvényhozásban. A tagadás azonban nem állítás: a jövőről is dönteni kell valahogy. Ezzel kapcsolatban az a hírportál az tanácsolja az olvasónak: ne fogadjon az újabb népszavazás ellen.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu